Med stormsteg mot ett nytt år

2012 lider minst sagt mot sitt slut. Även om inte heller 2012 blev "mitt år" så går jag in i 2013 med många nya erfarenheter och förhoppningsvis ett snäpp klokare inför kommande utmaningar.
Min fina Masterpiece TT (f.10 e. Monte Bellini-Escudo I) som skulle bli en del av min framtid dömdes ut redan i början av 2012 och fick klättra vidare till dom evigt gröna ängarna alldeles för tidigt.. När sedan kanske ännu finare Finepix VT (f.08 e. Quidam de Revel-Contendro I-Carthago) skadade sig i hagen tidigt under våren och fick en segläkt meniskskada så sjönk hoppet om 2012 som en framgångsrikt år ganska drastiskt.
Som tur är har jag hela tiden haft allra mest älskade Stalypso's Son (f. 07 e. Stalypso-Escudo I). Även om tävlingsåret har varit minst sagt som en berg-och-dalbana så är han den häst som hela tiden får mig att orka vidare, att vilja jobba ännu hårdare och att kunna se glädjeämnen i dom små, små framstegen.
 
Det som kanske räddade upp hela 2012 var chansen jag fick att komma tillbaka till Loviseholm. Jag är så oerhört tacksam och glad över att få förtroendet att jobba här tillsammans med underbara människor, att få rida så oerhört fina hästar och att få all den hjälp med min och mina hästars utveckling som jag får av Elin.
 
Trots ett svajigt 2012 så kommer 2013 bli ett bra år. Fina är dräktig med Canterbury och jag och mamma ser fram emot vår första egna uppfödning (jag har beställt en brun hingst med bläs och fyra vita strumpor....). Sammi känns bättre än någonsin och jag ser verkligen fram emot att tävlingarna ska sätta fart igen. Jag rider en hög fantastiskt fina blivande 4-åringar som ska ut och samla rutin på tävlingsbanorna och jag har fått förtroendet att tävla blivande 6-åringen Corazon El Divo åt sin ägare.
Bakom mig har jag som alltid min fantastiska mamma som ställer upp i ur och skur, som gör hela min dröm möjlig och som trots det långa avståndet ser till att hålla sig väl uppdaterad om hur hennes fina hästar mår.
 
Nu ska jag hoppa i duschen och sen fira in det nya året, imorrn ska jag trimma fina hästar som plötsligt är ett år äldre! :)
Tjingeling!
 
 
 

liten och stjärna

dom snart 4åriga stona har gjort sånna enorma framsteg sista veckorna så att jag knappt tror det är sant. har precis trimmat båda två lite, dom har gjort mitt nyår helt klart!


grymt

Skrittar fram calle nu, har precis hoppat sammi för elin, blev hur grymt som helst. Fasen vad jag ser fram emot tävlingarna nu, men bra att vi har lite mer tid att träna först:-) Har trimmat corum också, även han smått grym:-) tjingeling

bästa soffan

Världens bästa sofie kom tillbaka till oss idag och ska vara här och leka ett par veckor:-) Vi ägnade förmiddan åt att städa lite och sånt, efter sen lunch red jag skurtan, liten och stjärna. Alla tre kändes fina, det vinglade inte fullt lika mycket på skurtan idag, bra grej! Nu sitter vi inne i soffan, har dåligt med batteri på telefonen så får nog ge upp det här nu :-)

Vingliga raka linjer

Bra dag. Det har gått i ett, har jobbat alla "mina" 3-åringar, 2-åringar + Skurtan och Sammi. Snart är dom ett år äldre, känns ändå som att vi ligger i bra fas. 2-åringarna sköter sig fint, snälla rackare - Definitivt tacksamma att jobba med. 3-åringarna också fina, red Liten och Stjärna för första gången efter nästan en veckas vila, hur snälla som helst! Liten var grymt fin idag, så kul, hon har mått bra av att få smälta sista veckornas arbete lite :) Stjärna har blivit lite av en ny favorit, så personlig och rolig att jobba med :)
Calle och Corum jobbade också på fint, har fått lite nya tips av Elin och det blir som vanligt bra resultat, dom börjar alltmer kännas som 4-åringar att rida på.
Med Skurtan och Sammi försöker jag tänka lite extra på min egna ridning, tycker att jag nöjer mig lite för lätt, insåg igår att jag har tappat nånting i min grundridning som gjorde mig lätt irriterad. Jag har sedan jag hade min praktik här på Loviseholm för snart 3 år sedan haft väldigt lätt för att få alla hästar väldigt raka och mellan hjälperna, dvs jag har lätt kunnat rida rakt fram under tex lampraderna och verkligen känt att allt är på plats. Det som varit sämre på mina hästar har ibland varit lösgjordheten, har varit rädd för att vid behov ta igenom en sida och kanske tappa rakriktningen för en stund. Insåg igår att det plötsligt blivit tvärt om, jag har blivit betydligt bättre på att få hästarna lite lösgjorda och "mjuka i sidorna" men jäklar vad det vinglade när jag försökte rida lite rakt fram! Har en period kännt mig lite missnöjd med min ridning på dom äldre hästarna även om dom känns väldigt fina (ffa Skurt och Sammi eftersom att det är typ dom "gamla" hästarna jag rider i dagsläget), har inte haft alla delar på plats och igår när jag kunde rida rakt fram mot spegeln var det rätt lätt att få facit på att det stämde ganska fint.. Skärpning helt klart, ska lägga lite tid på att plåga mig själv januari ut med mycket ridning utan stigbyglar och rakt fram under varenda j*vla lamprad jag kan hitta, det ska tempoväxlas och göras övergångar i dess oändlighet tills hästarna och jag springer rakt fram oavsett form och tempo.
Sammi kändes iaf grymt fin idag, märks stor skillnad motför nga veckor sedan, han har börjat galoppera mycket mer genom kroppen och är bara galet fin att rida. :)
 
Aja, sluttjatat för ikväll, klockan är mycket och jag ska definitivt sova : )
Natti!
 
 
 

Tillbaka i Öret

Efter en förskräckligt tidig morgon där klockan ringde 04.30 och ett tåg som kom iväg 20 minuter för sent så var jag på lagomt lyckligt humör. Eftersom att jag har världens snällaste hund som även denna gång sov hela resan så fick jag några minuters sömn jag med. Blev betydligt lyckligare när jag några timmar senare rullade in hemma på Loviseholm igen, har ägnat resten av dagen åt att trimma Calle, Corum, Skurtan och Sammi lite lätt, 3-årshingstarna var betydligt mer välrastade från start än 5-årshingstarna....Dom verkade glada över att få jobba lite igen iaf :) Sammi känns rätt grym, världens babe!
Var klara i stallet rätt tidigt, gick ut en lång runda med Lewis, supermysigt med nån minusgrad och fullmåne.
 
Nu ska jag kolla TV en stund till, sen sova.. Börjar kännas att det inte blev många timmars sömn inatt.
Tjingeling! :)  
 
 
 

En extradag

Skulle egentligen tagit tåget hem till bästa Loviseholm imorse. Vaknade vid 06 och mådde allt annat än bra igen, bestämde mig efter beslutsångesten allan att vara hemma en dag till och somnade sedan om och sov till halv 10. Ganska välbehövligt, har sedan sovit mer än halva dagen på soffan med pauser för ett par promenader med hundarna och mamma. Mår betydligt bättre nu, ska snart äta mat och trycka in lite mer onyttigheter med mamma och Anders, imorgon går tåget kl 06 och jag landar i Örebro redan vid 11, känns finemang, längtar efter hästarna och Loviseholm, den enda som vill stanna här i Sundsvall längre är nog Lewis :)
 
Tjingeling!
 

Det här med sitsen

               
Fick en intressant fråga för ett tag sen som jag inte hunnit svara ordentligt på.
En fråga och kanske ett uppslag till kommande blogginlägg: Hur har du tränat upp din sits? Vad tycker du har gett dig mest och när? Hur tänker/tränar du för att hålla efter och göra din sits ännu bättre när du sitter och rider ensam? Har du några tips eller knep att dela med dig av?
 
Sitsen är ju något som alla vi som rider egentligen tränar från första gången vi sitter på en häst. Jag har till stor del haft tur och enda sedan jag var väldigt liten tränat för personer som tyckt att sitsen är viktig och som lagt stor vikt vid att min sits hela tiden utvecklats. Något som gett min grundsits väldigt mycket är all tid som framförallt under mina ponnyår las på dressyrträning för duktiga dressyrtränare. Red bl.a. under flera år varje månad för Mats Eriksson som hjälpte mig oerhört mycket med just sitsen och dess inverkan. Jag tror stenhårt på att det bästa man kan göra är att redan under ponnyåren lära sig just grundridningen. Det är faktiskt det jag haft mest nytta av sedan jag gick över på storhäst. Jag hade aldrig några framgångar som ponnyryttare, red aldrig mer än LB hoppning och LA dressyr, men tack vare min mamma som hela tiden tryckt på att det handlade om att lära sig rida så har jag tränat desto mer. :)
 
Sitsen blir ju aldrig perfekt, utan det är något som man tränar hela tiden, och jag skulle nog vilja säga att man hela tiden lägger sig till med små, små olater och därav har man hela tiden saker att arbeta med. Det jag jobbar med mest just nu är mina händer som jag skrev om för några veckor sedan. Det har blivit väldigt mycket bättre men nu när jag är så medveten om problemet så kommer jag på mig själv med jämna mellanrum att jag är påväg åt fel håll igen, går dock lätt att årgärda när man vet hur man ska göra :) 
Sitter normalt sett inte och tänker jättemycket på sitsen när man trimmar hästarna till vardags, det mesta sitter "i ryggmärgen" och är inget jag behöver lägga energi på när jag jobbar hästarna, men självklart så tänker man till ibland och spegeln är faktiskt en avslöjande faktor vissa gånger när man slänger en blick ditåt och inser att känslan är en annan än hur det faktiskt såg ut. Två saker man kan träna på till vardags är dels det klassiska att rida utan stigbyglar, något man gör alldeles för sällan men som alltid är bra. En annan sak vi gjorde en period förra hösten var att rida med en hand - Otroligt underskattat och nyttigt! Man tvingas verkligen att rida hästen för sätet och skänkeln och minimalt för handen. Hästarna blir väldigt fina och självbäriga av det dessutom, jag hoppade till o med bana på Wepzan förra året med bara en hand som test på hur mycket handen behövdes...
 
Känns som att det här inlägget blev ganska luddigt, hoppas du fick svar på dina frågor. :)
 

Juldagen

Efter att ha mått sämre än på väldigt länge igår, somnade sittandes hemma hos Anders under Kalle Anka för att sedan direkt däcka i soffan hemma ett par timmar, snorade och kände mig halvt medvetslös hela kvällen, piggnade till något framåt nattimmarna efter lite mat och nåt superpiller och kom ut på en kortare promenad med mammsen och hundarna vid 23-tiden. Sov sedan hela natten (!) utan att vakna och kände mig som en ny människa imorse. Måste varit världens konstigaste förkylning, idag har jag mått fint och varit ute ett par långa rundor med mamma och hundarna, däremellan slappat i soffan och inte gjort alltförmånga knop. Lewis har lekt med Cajsa nästan oavbrutet sen vi kom hem, det är helt galet vad dom håller igång! Man får rädda inredningen inomhus när dom kör igång rejset allan.........
Nu ska jag chilla vidare, ta en dusch, äta god mat och för mycket onyttigheter, och ägna kvällen åt Så mycket bättre och därefter lite film. Kanske får sällskap av Jennifer en stund också om jag har lite tur :)
 
Världens bästa <3
 
 
 

God Jul!

Blir rejält bortskämd hos mammsen som vanligt, igårkväll var vi ute och gick en lång runda och imorse slapp jag gå utanför dörren och hann istället kolla ikapp julkalendern, har nu sett alla avsnitt, grymt bra!
Ska göra minsta möjliga nytta nu ett par dagar, idag ska vi åka iväg en sväng och hälsa på Anders mfl innan jag däckar i soffan igen. Har lämpligtvis blivit rejält förkyld på kuppen när jag kom hem och snorar värre än på länge, sånt som går över men drygt som tusan.
 
Nu ska jag chilla vidare, GOD JUL! :)

hemåt

sitter på tåget mot sundsvall, har antagligen fått världens snällaste hund som snällt sover trots 4 andra hundar som är minst sagt livade och typ 3 katter i denna minikupé. älskvärd kille helt enkelt, ska jag ha fler hundar i framtiden är rasen ganska given kan jag lova:-) pussade sammi hejdå innan jag åkte, blir ett par långa dagar utan honom..min man! måste dock erkänna att det ska bli skönt att komma hem och mysa med mammsen och lillebror ett par dagar, och dessutom hinna träffa lite kompisar, blir mer sällan nu när hamnade söderut igen. hörs!

Dec. 22, 2012

fina hästar idag, 3åringarna har visat att dom förtjänar några dagars julledigt:-) stjärna var nog bäst idag igen, SÅ duktig!! liten och corum var också rätt grymma, fina djur! avslutade dagen tillsammans med allra finaste sammi. älskade, älskade häst! <3.


Stjärna börjar göra skäl för sitt namn

Fina Cornet's Northern Star (Cornet Obolensky-Accord II) har gjort min dag. Det är verkligen extra roligt när dom lite speciella hästarna börjar fungera "på riktigt":-) Har under dom ca två månaderna jag jobbat med Stjärna hela tiden fått tänka i nya banor och prova nya saker, nu springer hon snällt och glatt i en trevlig form i alla gångarter och dessutom är hon hittills den mest okomplicerade häst jag hoppat in.:-)


Fintisdag

Antagligen bästa dagen på länge. Hästarna har varit så grymt fina, joggade Benji i förmiddags, trimmade sedan Liten och Stjärna som var superduktiga. Stjärna stiger varje dag i mina ögon, väldigt speciell men grymt rolig och personlig häst :)  
Efter lunchen hoppade jag Skurtan som var lite laddad till en början men blev super mot slutet, otroligt bra häst för mig att rida och hoppa, ser det som en stor förmån att få rida honom som Elin utbildat under lång tid, det gör det så mycket enklare för mig att lägga om ridningen så som jag nu vill ha den med en häst som redan är "inkörd" på systemet :)
Red sedan en häst till innan träningarna började vid 17-tiden, hoppade Calle och Corum och båda var hur bra som helst! Calle var väldigt pigg och glad efter några dagars vila, verkar ha gjort honom gott :) Corum fokuserade på det han skulle och löste alla uppgifter grymt bra, finaste småpojkarna!! :)
Nu ska jag och Lewis sova, han har ägnat kvällen åt att först studera hoppande hästar i ridhuset, lekt helt hysteriskt med en morot som uppenbarligen var fantastiskt rolig och sedan tränat hjärnan en stund, börjar se trött ut nu... :)
Tjingeling!
 
 
 
 
 

En hund gör gott

Har verkligen saknat att ha hund i huset, i och med att vi haft hundar hemma sedan jag föddes och mamma alltid har hållit på och tävlat mycket bruks osv så är jag i princip uppvuxen på brukshundsklubben i Sundsvall, jag fick faktiskt min första egna hund när jag var 4 år, han hette Flipper och var en dvärgschnauzer :) Inledde en agilitykarriär med honom och tävlade bl.a. i den stora Doggy Agilitycup-finalen i Stockholm när jag var 10 år, men när jag sedan fick min första ponny så la jag agilitysatsandet på hyllan. Sedan -98 har vi haft Malinois i familjen, och jag kan säga att det är en barnlek att ha Corgi nu ;) Även om jag fullkomligt älskar mallarna vi har haft så är dom sånna extrema arbetsnarkomaner att dom aldrig skulle passat mig.
 
Hästarna har varit grymma idag. Ridit på Daimen, joggat Benji, trimmat Stjärna och Liten som båda var fina, trimmat Corum som jag typ älskar. Han är både gullig, begåvad och har typ en flock rävar bakom varje öra ;) Ridit Skurtan och Sammi också, Sammi var glad över att få bli riden igen. Kändes väldigt fräsch och fin. :)
Avslutade med att longera en 2-åring som Elin tämjt väl, den var väldigt snäll.
Fixade lite i stallet med lite borstning, mockning och fodring innan jag gjorde kväll, den har ägnats åt promenix och lek med Lewis, TV-tittande och nu ska jag snart sova istället.
Tjingeling!
 
 
 

Dålig bloggning

Får ursäkta mitt dåliga bloggande sista dagarna, har inte haft så mycket att blogga om och går som vanligt den här tiden på året runt och är lite småstressad över att det är jul snart. Är ingen person som gillar julen, inte överhuvudtaget faktiskt, blir varje år stressad över allt man borde göra och fixa och allt som ändrar vardagen kring jul.
 
Hästarna har fått ta det lugnt i helgen, Sammi såg faktiskt helt fräsch ut igår på lina så ska nog börja rida honom imorgon igen och hoppas att karleden håller ihop. :)
Nu duscha och sova, imorrn är det måndag igen..
Tjingeling!

Glad kille!

Snodde ett par bilder från Elin när Sammi hade lattjo lajban på gärdet förra veckan :)
 
 
Det gick stundtals mest upp o ner...
 
Full fart i snön!
 
 

Full fart

Det blir definitivt aldrig tråkigt med en valp på 4,5 månad ;) Har i alla fall fått världens trevligaste lilla hund, han passar mig helt perfekt :)
Hästarna jobbar på, idag har alla 3-åringar trimmat och fått avsluta med att hoppa några språng, dom var duktiga allihopa även om jag kanske var en smärre katastrof till en början. :)
Skurtan har trimmat och var även han riktigt fin, Sammi har bara fått gå i hage.. Hoppas verkligen att det går att rida honom inom nga dagar igen.
Nu ska jag äta lite, blir lite tråkig bloggning idag igen men är både trött och hungrig, kanske får lite mer tid över imorgon.
Tjingeling!
 
 

Hundägare igen

Nu är jag hundägare "på riktigt"! Mamma och Anders kom förbi idag innan lunch och lämnade av honom på vägen mot Falsterbo, han har sedan ägnat dagen åt att upptäcka Loviseholm, sovit nga timmar i sin bur här inne hos mig medan jag red 3-årsstona som var superduktiga idag :)) Dom fick hoppa lite och gjorde det klanderfritt :)
Blir bättre bloggning imorgon, nu ska jag och Lewis sova, sjukt trött!
Natti :)

Det börjar bli roligt nu!

Tiden går så fort, det är redan mitten på december - Om bara nga veckor är alla våra 3-åringar plötsligt 4 år istället och i tävlingsbar ålder! Dom är duktiga dom rackarna också, hingstarna som togs in från lösdriften och påbörjade sin inridning för bara drygt två månader sen (!) hoppar nu och gör det riktigt bra. Idag har både Calle och Corum fått vara med på kvällsträningarna, Calle (e. Clinton-Contender) som hoppade sin 3e gång var helt grym, galopperade bommar på volt och hoppade både kombination och vattenmatta lekande lätt, och dessutom riktigt bra! :) Corum (e. Cornet Obolensky-Corum) har hoppat en gång mindre men var också han superduktig, han fick nöja sig med att trava bommarna och hoppa kombinationen några gånger tills han förstod grejjen med det :)
Har innan det trimmat 3-årsbrudarna som också kändes super idag. Dom är lite speciella båda två men det börjar släppa ordentligt nu. Stjärna (e. Cornet Obolensky-Accord II) hamnar mer och mer mellan hjälperna och styrs nu ganska så obehindrat runt i ridhuset i alla gångarterna och börjar dessutom gå att reglera lite. Liten (e. Zavall-Landwind) jobbar mycket med bommar eftersom att hon är så otroligt försiktig och behöver lära sig att det inte är någon stor grej. :)
Känner mig överlag så otroligt mycket säkrare med unghästarna nu än vad jag gjort innan. Jag har som många andra en tendens att bli för snäll och kanske inte kräva så mycket som jag borde alla gånger, men tycker sista veckorna att jag höjt nivån ett par snäpp och det har gjort att jag har även 3-åringarna mycket mer framför skänkeln nu vilket lönar sig när dom börjar hoppa. Upplever att jag inte gör riktigt så många onödiga missar heller längre vilket gör att hästarna inte ges lika många chanser att lära fel.
 
Har hunnit med lite annat också, trimmat Skurtan som var lite pigg men fin, ridit på Daimen som är fortsatt snäll, fixat lite hästar åt Elin och hunnit fixa ridhuset innan träningarna så att Elin kunde harva igenom underlaget.
Sammi chillar fortfarande eftersom att hans karled inte vill läka som jag vill, det vätskar och jäklas och han är fortfarande rätt besvärad, jag antar att han borde stå på box så att det hålls torrt - Jag har haft honom ute i snön nga timmar/dag och det är väl kanske inte det bästa. Aja, rätt tid på året att chilla på..
Nu ska jag snart sova, imorrn är det en stor dag, min nya bästis kommer hit, trodde inte jag kunde längta så mycket efter något, känns ju som att allt redan är perfekt. Blir grymt helt enkelt!
 
 
 
 

Måndag igen

Vilka fina hästar vi har... Man kan lätt bli lite lycklig av att sitta och skumpa runt på dom :)) Vi var lite kort om folk i stallet imorse då Elin fick åka till Solvalla med en häst som skulle opereras så mockningen drog ut på tiden, hann bara trimma Corum och Calle innan lunchen men oj vad fina dom var!! Framförallt Corum kändes grym när han hade rastat av sig lite, Calle blir lätt lite lång och långsam när han vilat några dagar men var väldigt pigg och alert idag :)
Efter lunchen red jag ett par hästar till och några fick jobba på lina, promenerade med Sammi och fixade lite. Klockan blev kväll snabbt som tusan, fodrade och var inne strax efter 19 :) Nu har jag tjattrat lite i telefon och kollar på TV, ska snart duscha och sen sova.
Natti :)

Gamla hästar - Li Lucy

När jag flyttade ner till Flyinge hösten -09 så ville jag ha två hästar med på sidan om skolan. När vi inte lyckades köpa loss Lestat så började jag se mig omkring efter lämpligt projekt. När jag sedan hittade Li Lucy på en annons så var jag fast! Ett litet (ca 157cm) fuxsto, e. Jeopardy-Concorde, 4 år gammal. Det var en projekthäst med stora bokstäver, superduktiga Jessica som hade henne åt Stina Lillje som ägde hade gjort ett enormt jobb som kommit upp på ryggen och fått den att överhuvudtaget springa ett enda steg åt rätt håll...
Vi kom över henne billigt, jag provade henne och kände att jag ville ge det en chans, och hon åkte med till Flyinge med flyttlasset. Det var ett helvete i början, även om jag var föreberedd på en svår utmaning så kunde jag nog inte ana HUR svårt det skulle bli. Hon anföll mig på ridbanan och sparkade upp mig i ett hörn i boxen, jag gick gipsad ett par veckor precis innan Breeders och fick förbud från min mamma att försöka med några nya idéer föränn Wepzan gjort sin sista tävling för året. Vi hade några rejäla duster, det var bokstavligen blod svett och tårar - Men jag gillade den elaka lilla hästen och var helt övertygad om att hon egentligen var snäll!
 
Efter Breeders tog jag nya tag, jag lyckades få henne att gå framåt när jag bad om det genom tömkörning, då kunde hon helt enkelt inte anfalla, och när jag åkte till Björn Carlsson på praktik i november -09 så började jag rida henne igen. Nu hade jag och Fuxen som hon kallades till vardags haft vår stora uppgörelse och jag var väl till stor del accepterad som hennes ledare, hon började gå som tåget och var visserligen het som tusan och inte speciellt lätt, men hon älskade att hoppa och genom hoppningen så fick vi det mesta att släppa.
Hela vårsäsongen -10 så gick hon bara framåt, startade nga få tävlingar och var helt grym, och när jag tyckte att projektet var avslutat hösten -10 så såldes hon.
 
 
 
 

Gamla hästar - Lestat

Lestat är en av hästarna jag ridit en längre tid som jag inte ägde själv. Jag red honom under nästan ett års tid åt en familj i Karlstad, vi hämtade honom efter Breeders -08 när han var fyra år. "Leffe" är f. 04, e. Licanto-Grabensee. När vi hämtade honom så var han bara grundriden, kunde absolut ingenting och var dessutom väldigt stor (runt 175+..) vilket gjorde att han var extremt valpig.
Dom första månaderna trodde vi faktiskt inte att han var någon direkt talang, han rörde sig trevligt men hoppade rätt kasst och var dessutom extremt oförsiktig. Under våren -09 så gjorde han en totalförändring minst sagt, var plötsligt extremt försiktig (!) och började visa på en kapacitet som vi aldrig trodde fanns. Gaby och Björne tyckte att han nog var ännu bättre än vad Wepzy var och jag börjde inse vilket talang han faktiskt hade. :)
Han gjorde bara ett fåtal starter under våren då han skadade sig i hagen och stog med någon form av svårstoppad lymfangit ett par månader, men kunde ändå debutera 120 i juni vilket han gjorde smått grymt. Efter sommaren skulle han säljas, vi lyckades tyvärr inte köpa loss honom vilket kan göra mig lite grinig än idag..  
Nu ägs han av Åsa Torninger och har det otroligt bra, jag såg honom på en tävling för ett par månader sen och han ser fantastisk ut, så himla fin!! :)
 
 
 
 
 

Lördag

Ännu en härlig dag i snön, hästarna har chillat och bara gått i hagen. :) När vi hade fixat stallet imorse så visade jag en kompis häst för spekulanter, sen var klockan lunchfodring och hagbyten. Gick därefter runt och myste i snön och kollade på alla fina hästar, myste med fölen och lite sånt :)
 
:)
 
Fina och supertrevliga blivande 3-årshingsten "Daimen", e. Diamant de Revel-Calypso II :)
 
 
 
 
Världens gulligaste Hälge :))
 
Nu ska jag kolla tv en stund, sen fodra lite innan den här dagen också är klar. Tjingeling!
 
 
 
 
 

<3

Världens bästa julklapp av världens bästa Elin, galet och overkligt men snart har jag hund igen!! Han har flyttat hem till mamma idag och kommer hit ner på onsdag, behöver jag säga att jag längtar?
Cajsa har redan börjat lära honom allt hon kan... Inte säker på att det bara är en bra grej ;)
 
 
 

Bra liv

Vi satsade på uteridning även idag, på något mer stabila hästar än igår :)) Sjukt roligt, det roligaste är faktiskt nästan att vi ridit Claudias travhästar där ute också, häftigt och galet roligt! Tror jag ska ta montélicens nån gång! ;)
Sammi fick avstå snön idag, jag skulle vara lite gullig och släppa ut honom igår eftermiddag men tydligen så dög inte hästen som gick brevid som sällskap så det slutade i fem timmars kutande, helt omöjligt att få tag i hästkraken, hingstar.. Resultatet blev en karled som är helt skinnflådd och lite småsår, och förhoppningsvis en häst som är nga kilo lättare :)) Skämt åsido, men det skulle inte skada. Har ägnat en stund nu på kvällen till promenad med den halta stackaren och brottningsmatch med mannen i fråga, var definitivt större dödsrisk att försöka få på ett bandage på benet än att rida vildhästar på gärdet..
 
<3
 
Gulligaste Corum har sprungit på gärdet idag med :)
 
Elin och fina Clintan :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fantastisk dag i snön

 
Har lätt haft den mysigaste och mest energigivande dagen på länge, vi kom under frukosten idag fram till att rida alla hästar i djupsnön ute på gärdet. Lagom kallt, lätt snöfall och massa fluffig snö - Kan inte bli bättre!
 Red fem rundor före lunch, hästarna var tokglada och vi var nog lika glada vi :))
Efter lunchen fick alla 3-årshingstar rasta sig på lina i djupsnön, uppskattat det med och väldigt nyttigt för dom att lära sig att hålla fötterna på jorden även utanför gården inför nästa år med tävlingar osv. :)
Tyvärr hann det bli mörkt så Stjärna och Liten fick jobba i ridhuset idag, får bli gärdet en annan dag.
Nu ska jag snart sova, hoppas få nga fina bilder från Elin från dagens ridtur så kanske kommer ut imorgon.
Snodde en bild på fina Skurtan från hennes blogg från idag :)
 

grym gårdag

Var förresten rätt grym igår, höll i tyglarna och hästarna var sjukt fina! Corum trimmade och Calle var med på sin första hoppträning, jätteduktig!! Sammi tränade också och har väl kanske aldrig varit så lätt att styra runt:-) Bra dag helt enkelt!


full snöstorm

Visserligen ingen nyhet att det snöar i sverige på vintern, men det har varit fullkomligt snökaos sen inatt, även jag som gillar snö är lätt uppgiven.. Har inte blivit många knop gjorda idag, vi torvade iaf hela stallet imorse så alla hästar fick lite extra mys i skitvädret:-) Träningarna är inställda, ska snart ut och fodra hästarna och sen göra kväll själv.

Alldeles för många minusgrader

Temperaturen har legat stadigt runt -15 grader idag, visserligen tycker jag det är otroligt mysigt att gå runt med massor av kläder, varma skor och tjocka handskar, men tyvärr så ser ju vardagen till viss del lite annorlunda ut när man sätter på sig tunna ridskor, hjälm och handskar som går att hålla tyglarna med. :) Trots allt är vi lyckligt lottade med ett isolerat ridhus, jag uppskattar det ännu mer i år än innan eftersom jag red i svinkallt oisolerat ridhus hela förra vintern i Delsbo.
Red nga hästar under förmiddan, Liten och Stjärna fick hoppa nga språng och var så himla duktiga :)) Det är så roligt att alla 3-åringar i princip har kommit ikapp sin årskull nu.
Efter lunchen hade vi fodermöte med Peter från Krafft, alltid bra att veta hur värdena ligger på hösilaget, även om i alla fall jag till största del fodrar efter ögat så kan det vara bra att ha lite koll på just grovfodret så att det inte behöver ramla iväg åt nåt håll.
Avslutade med att lina ett gäng hästar som jobbade på bra, nu ska jag sova, imorrn blir det nya friska tag i kylan!
 
 
 

Håller man i tyglarna så håller hästen i bettet..

...Det är i alla fall större sannolikhet att den gör det! Och om hästen håller i bettet så är det betydligt enklare att rida den mellan hjälperna, och om hästen är mellan hjälperna så är det väldigt mycket enklare att hoppa över hinderna!
Grattis Linn, du har idag kommit på en helt revolutionerande nyhet. Eller inte.Jag är bara lite långsam när jag tänker, Elin försökte förklara detta för mig förra veckan, det blev såklart extremt konstigt just då när jag kände mig stenhård i handen och tappade feelingen fullständigt. Har sedan suttit på X antal hästar sedan dess och filat lite på det hela, verkligen ansträngt mig för en så enkel sak som att hålla handen helt stängd och "knuten" utan att för den delen bli låst i handleden och resten av armen. Lyckats korta stunder och misslyckats desto längre, svurit inombords över att jag inte lärt mig detta från början och svurit över hur oerhört värdelös jag varit på att lära om. Sammi svor nog en del idag när jag höll i tyglarna från start. Efter 20 minuters frenetiskt kastande med huvudet, sparkande mot skänkeln och annat påhitt så höll hästrackarn i bettet, galopperade med en galoppkvalité minst 100% bättre än innan, och betydligt mer ridbar på min nya favoritövning som fortfarande står kvar. Konstig häst. ;)  Visst, det är långt ifrån perfekt, men nu är vi kanske på rätt väg igen.
 
Skulle kollat solsidan inne hos Elin ikväll men fastnade framför blandad ridning från Globen istället. Tornesch såg iaf fantastisk ut, fin häst!
Nu ska jag sova, förhoppningsvis sitter min nya lärdom som klistrad imorrn!
Natti :)

svettas i ridhuset

svettas i ridhuset med sammi..


Gamla hästar - Wepzy

När Damen åkte tillbaka till sin uppfödare så provade jag ett par andra hästar. En av dom var Wepzy, som då var 4 år och precis inriden. Jag fastnade direkt, blev störtförälskad och gav i princip mamma valet mellan henne eller ingen häst alls..;)
 
 Jag fick hem henne i november -07,  hon gjorde sin första P&J i januari -08 där jag tror hon hoppade hela 60cm. Wepzy har alltid varit en fantastiskt trevlig häst att arbeta med, och även om jag visserligen haft nån ungponny och ridit yngre hästar åt andra innan så var detta min egna första verkligt outbildade häst.
Under våren -08 så gick hon flera P&J innan hon tävlingsdebuterade i mars. Hon var felfri i sina första 7 starter, gick runt 5st 1m-klasser innan hon debuterade 110, också det felfritt.
P&J februari -08
 
I juni debuterade hon 120, felfri även där, och under sommaren kvalade vi till Breeders Trophy nere i Flyinge.
Flyinge var såklart en rätt stor grej på den tiden, jag hade aldrig tävlat längre söderut än Gävle och det blev årets höjdpunkt :) Hade en fantastiskt rolig och lärorik vecka där jag red på dom garanterat svåraste banorna jag någonsin styrt runt, såg otroligt många fina hästar och duktiga ryttare hela dagarna.
När dessutom Wepzy tog hand om mig på ett otroligt sätt båda kvalen och gick till final så blev det ännu bättre :)
 
2009 var nästan snäppet bättre än -08, vi debuterade 130 relativt tidigt under året och var färdigkvalade till Breeders innan sommaren, Wepzy hoppade fantastiskt stabilt även denna säsongen med hög lägstanivå, och hon gjorde en jättebra tävling nere i Flyinge tyvärr ett nedslag ifrån final.
 
Även 2010 och 2011 var otroligt roliga och lärorika år med denna fina häst. Hösten -09 och våren -10 gick jag Unghästutbildningen i Flyinge och hade till och från dåligt med tid för eget tävlande osv, vilket gjorde att Wepzy hamnade lite i skymundan. Ändå debuterade hon 140 i juni som 7-åring på regntung gräsbana med bara ett par nedslag pga ryttarfel, och gjorde flera andra fina tävlingar.
2011 kom debuten i 145, där hon hoppade felfritt sånär som på ett hinder som jag bokstavligen försökte rida rätt igenom... Jag fick plötsliga problem att räkna till 7 :)
 
 
Under sommaren och hösten växte också beslutet att sälja fram. Jag hade ridit Wepzy i snart fyra år, vi hade gjort otroligt mycket mer ihop än vad jag någonsin hade vågat tro och samtidigt så låg valet mellan att satsa på ett par unghästar (hade redan en blivande 4-åring i stallet) eller att göra en riktig satsning på att rida dom större klasserna. Eftersom att jag nånstans vill utbilda och tävla yngre hästar i första hand så var det läge att sälja vilket också gjordes. Nu står Wepzan hos en superduktig juniortjej och har det precis så bra som hon förtjänar att ha det :)
En helt otrolig häst som tog mig och sig själv från ingenting till Svår hoppning, alla borde få ha en Wepzy!
 
 
 
 
 
 
 

chill dag

Hästarna var fina igår, jättefina till och med;-) Alla småttingar fick jobba ordentligt och mina två fick var sitt lite lugnare pass. Idag får dom vila och imorgon är det på't igen! Vi gjorde en grymt bra övning för arnold i onsdags som tvingar mig att galoppera ordentligt samtidigt som man aldrig kan glömma att balansera upp galoppen efter hinderna. Sammi fick göra den igår på bomhöjd och jag tänkte göra den imorgon med:-) Idag har vi lite ledigt, fixade stallet imorse och var ute ett par timmar på lunchen och fodrade o bytte hästar i hagarna. Ska snart äta och sen ut och plocka in djuren innan det blir mörkt. Tjingeling!

RSS 2.0