näsblodsproblem

Har haft en hel del näsblod sista dagarna, kommer gärna på kvällskvisten när man sätter sig i soffan. Idag tänkte jag dessutom skriva värsta superbloggen men hann knappt ställa mig i duschen innan jag fick näsblodsutbrottet allan, likt ett blodbad och det behagade pågå i en halvtimme... efter en blodförlust på minst en liter eller två så uteblir uppdateringen idag också. Kan bara meddela att skurtan var förbaskat fin på träningen för arnold igår och att corum och calle har tagit sina första språng under ryttare idag:-)

Nov. 25, 2012

tappat bloggsuget, kanske nya tag imorgon med bättre bloggfeeling. nu ska jag försöka sova lite, natti:-)

<3

Gas och broms

Hur lägger du upp träningen på 3,5-åringarna, nu på hösten? Hur långa pass, hur ofta och vad focuserar du på?
 
Det är såklart, som med alla hästar, lite individuellt hur träningen läggs upp - Men grundtanken med våra 3,5-åringar är att dom tränas 4 dagar/vecka (måndag, tisdag, torsdag, fredag). Dom som jag har "ansvaret" för ligger egentligen nästan ett år efter i och med att vi ridit in dom nu under hösten och dom precis passerat "inridningsstadiet". Jag försöker ha som mål att rida ganska korta men effektiva pass. Delar oftast upp passet på två delar med en skrittpaus emellan. Största fokuset ligger alltid på gas och broms. När dom är såpass ridna att dom går att rida i alla gångarter så börjar jag direkt lägga mer vikt vid att dom ska ta skänkeln framåt och att även bromsen ska fungera. Nu i början så galopperar jag längs fyrkanten, ökar ordentligt ut ur hörnen och sitter lite still in i hörnen för att dom ska få chansen att balansera upp sig lite. Gör lite av samma arbete i trav men lägger där mer tid på att börja introducera ställning osv, jobbar på stora volter och andra stora böjda spår varierat med raka linjer.
 
Tilläggas bör att dom 3,5-åringar vi har som ligger i "fas" nu under hösten jobbar i alla gångarter i en stadig form, har påbörjat lite samling med mycket tempoväxlingar och övergångar osv. Dom är inhoppade och hoppar små banor. :)
 
Så ser det ut just nu, träningen trappas såklart upp hela tiden och målet är att hästarna ska vara tävlingsklara ganska tidigt i vår. :)  
 
 
 

lång fredag

Hästarna har jobbat på bra idag, calle och corum fick en repris från gårdagen och var snäppet vassare idag, framförallt den sistnämnda som använde all sin energi till rätt saker:-) calle har lite motsatt problem, lite brist på energi, men kämpade på bra idag ändå. Har faktiskt suttit på ett år yngre Daimen också, så himla snäll men ända vaken och uppmärksam, typ 3e gången vi hänger på honom:-) Mina två har fått svettats ganska bra, känns som att jag börjat ta tag i prylarna och tagit isär den stora helheten till mindre beståndsdelar. Mer om detta imorgon om jag får tid, får finbesök av feffe på kvällskvisten så ska försöka vara lite social ;-) Nu ska jag ta min förkylning och onda kropp till sängen, natti!

Snor i mängder

Sitter och snorar i soffan, har ont i hela kroppen och är rätt låg, hatar förkylningar. Kom iaf in tidigt idag från stallet, ska se till att duscha och sova snarast så är jag nog pigg imorgon igen :))
Corum fick liksom dom andra småhästarna jobba lite för maten idag, han var lika duktig som dom också, helt grymt!
Lite osmickrande bild på stallets sötaste Corum :)
 

slut som artist, men ett steg på rätt väg

Fick mig en lättare käftsmäll igår på träningen som jag behöver med jämna mellanrum. Dax att sluta vara snäll och sitta och be om ursäkt. Idag har småhästarna fått utstå mitt nya jag, calle blev helt grymt fin och stjärna o liten som jag inte ens vågat galoppera på innan har sprungit flera varv åt båda håll i galopp. Tror dom sover gott inatt:-) nu ska jag snart ut och rida corum, borsta lite hästar och pussa lite extra på sammi som hoppade glatt på sitt egna lilla vis igår:-)

Bildbomb

Hittade massa bilder på fina Wepzan... Tänk vad mycket den hästen gav mig under våra 4 år ihop! :)
 

Fortfarande frisk

Peppar, peppar, men verkar slippa magsjukan denna gången, är i alla fall fortfarande frisk :) Varit en lika produktiv dag som igår, mockat 11 boxar på morgonen, hunnit jobba 9 hästar under dagen och därefter kvällsmockat lika många boxar igen samt borstat lite hästar. Tur att vi har grym hjälp av duktiga praktikanter! :) Klar med kvällsfodringen redan strax efter 19 och nu ska jag snart sova, det är farligt att sitta still.. Man blir så trött!
Sammi kändes hur som helst bra idag efter gårdagens sprattel, det är så skönt när man känner en häst så oerhört väl och vet direkt vad som spökar när något inte känns bra.
Imorgon är det Arnoldträning på eftermiddan, både Skurtan och Sammi ska få hoppa lite, blir antagligen lite hejjigt eftersom att dom inte har hoppat på typ 5 veckor :)
 
 
 
 

Produktiv dag

Fullsatt i stallet idag, skönt ibland att vara rätt många så hinner man med allt möjligt. Har trimmat ett gäng djur, småhingstarna var duktiga efter helgens vila, Skurtan känns super och Sammi var en smärre katastrof, haha.. Vet dock sedan tidigare vad det är som spökar och hur det ska åtgärdas, så det är ingen fara på taket. Har sedan kvällsmockat ett gäng boxar och borstat ett antal hästar :)
Hade tänkt blogga ganska duktigt idag men nu är jag så galet trött, måste sova och hoppas innerligt att jag slipper maginfluensan som stackars Claudia och Elin åkt på...
Tjingeling
 

Helgen

Det har snurrat på i helgen, varit ganska lugnt på hästfronten och igårkväll var vi en sväng på galan på kvällen, blev dock rätt tidigt hem igen, vi var iaf pigga imorse :))
Har ridit lite på Stjärna och Liten både igår och idag, dom gör framsteg varje dag, kul :) Trimmade Sammi igår, han var typ rätt grym, fina fina häst! :) Skurtan har trimmat idag och kändes också sjukt fin på slutet, like it!
Har annars borstat lite på alla småhästar och sådära, nu har jag pratat i telen med bästa Måsse, var alldeles för länge sen! Skulle kollat solsidan inne hos Elin men det sket sig, fick bli här hemma framför datan istället, nu ska jag iaf snart sova :)
Tjingeling!
 
Grabbarna grus!
 
 
 

fredag

Bra dag:-) Möttes av elin i stallet imorse, hon hade hunnit fodra överallt innan jag ens klivit utanför dörren, börjar tro att semestern slagit slint för henne;-) På förmiddan trimmade jag calle, corum och chanel, red på liten och stjärna och daimen sprang snällt på volt med sadel på ryggen. Efter lunchen har jag trimmat skurtan och sammi lite lätt, man blir glad av att rida på dom och alla duktiga och ambitiösa småhästar:-) Har sedan borstat hästar fram till kvällsfodringen, nu sitter jag i soffan och ska snart sova. Imorgonkväll ska vi tydligen på nåt jubileum med örebro ridsportförbund, ska bli roligt:-)

Da boss is back in business

Slut på semestrandet för den här gången för Elin, även om hon har förtjänat det mer än någon annan så är vi såklart glada att hon är tillbaka igen :)
I förmiddags plockade vi in nga ston med föl som skulle chippas, blev lite föltämjning med spolning av ben osv, alltid lite spännande! Sen joggade vi vars en häst innan det var dax för lunch. Efter lunchen har jag hunnit med alla småhästar :) Det är 5st 3,5-åringar och en 2,5-åring, fyra hingstar och två ston. Dom var duktiga allihopa, "C-pojkarna" är helt grymma och får vara med i det vanliga "trimningsschemat" nu :) Stona och lillhingsten är också duktiga men är inte alls lika mycket jobbade ännu.
När bäbisarna var klara så joggade jag Skurtan som var piggelin och sen linade jag Sammi lite som fick ta det lite lugnt idag.
 
Nu har jag fikat och duschat, läge att sova lite! :)
 

fina småpojkar



sitter på lunch, har precis ridit fina chanel och calle, snälla småpojkar, får räknas som inridna när man för första gången kan hoppa upp och rida själv, efter fyra dagars vila!

Problem med mailen...

Jag har problem med min mail, den har blivit spärrad och jag lyckas inte få hotmail att ge mig tillgång till den igen. Om ni vill nå mig så maila istället på [email protected] , den ska funka i nuläget :)

Duktiga bäbisar!

Äntligen skulle man kunna säga, men nu rider jag på alla 3-åringar själv, stona har idag travat snällt själv med mig på, dom verkar sakta men säkert börja uppskatta att ha mig på ryggen :)
Stjärnan sprang snällt och glatt!
 
Trimmade också Betty och Galax före lunch, båda var fina :) Gjorde många små tempoväxlingar innanför spåret, perfekt för att inte kunna fuska med vingliga hästar som inte är jämnt framme. Efter lunchen joggade jag Skurtan och hann precis hoppa upp på Sammi innan strömmen försvann, det blev kolsvart i ridhuset och vi såg ingenting nånstans.... Slutade med att Lottas bil blev fullproppad med människor, där satt vi och åt knäckebröd och pratade om allt och inget i en dryg timme innan strömmen kom tillbaka. Då var klockan rätt mycket så vi fodrade och gjorde klart, hoppas på bättre tur imorgon!
Natti :)
 

Halvchill

Har haft det lite halvt chill idag faktiskt, haft hjälp av gulliga Alicia så allt har gått jättesnabbt! :) Hästarna har haft det chill dom med, dom flesta har bara rastat sig lite på lina eller lösa i ridhuset. :) Några av 3-åringarna fick gå lite inspända på lina. Tycker oftast det blir mycket enklare för dom att förstå styrningen när dom accepterat att det är något som håller lite i bettet, ganska logiskt egentligen, så har använt mig en hel del av detta i höst. För er som undrar så har jag bara helt vanliga inspänningar, sätter dom så löst det går till en början, och oftast börjar jag med att ta bara sätta inspänning på yttersidan först för att se så att det inte blir en jättereaktion. I en förlängning när dom är såpass ridna att det går att gasa/bromsa och svänga så kan jag använda mig av att longera dom lite lätt inspända för att dom ska få hjälp att hitta formen, men det är alltså inte syftet dom första gångerna.
 
Var klar redan vid halv 4, åkte och köpte godis och har sedan slappat några timmar innan kvällsfodringen. Nu är jag inne igen, ska se solsidan och duscha innan det blir tidigt i säng. Imorgon är det ny vecka igen, betyder ny fart med småhästarna och allt annat :)
Tjingeling!

trött tjej

Ligger i soffan och är helt galet trött, tror att jag börjar bli sjuk dessutom..Men sånt går över:-) Har jobbat som vanligt sista dagarna, småhästarna är helt grymma och dom äldre hästarna har det väldigt lugnt. Trots det fylls dagarna eftersom dom ändå behöver rastas :-) Sammi fortsatte i sadeltvångsstilen igår, idag fick han bara gå på lina. Nu måste jag snart sova, ska bättra uppdateringen snart..Lovar!

Pysslade lite extra med 3åriga stoet Cornet's northern star (e.Cornet obolensky-Accord II) i förmiddags. En riktig primadonna, där gäller det att fjäska in sig ;-)

Corazón El Divo

Tänkte att jag kanske skulle presentera "nya" hästen jag kommer rida framöver lite närmare, "Skurt" som han kallas är en hingst f.07 e. Corlensky G-Riverman. Han har stått i träning här på Loviseholm sedan han var fyra och tävlats av Elin denna säsongen upp till 120. En otroligt ridbar och snygg häst, som både rör sig och hoppar bra. Ska bli superroligt att få chansen att rida en till fin häst nästa år som kommer kunna gå på samma typ av tävlingar som Sammi :)
 
 

Pigga grabbar

Lite halvstressig morgon och förmiddag, förutom stallsysslorna så förberedde vi en såld häst för avfart mot Holland. När den hade åkt mot nya äventyr så jobbade jag och Amanda med 3-årsstona Stjärna och Liten. Båda var superduktiga idag :)
Linade ett par hästar och släppte nga i ridhuset innan vi lunchade hästarna. Därefter tog även jag lunch innan jag red fyra hästar till. Började med Betty och Galax som fick trimma lite lätt, dom var lite pigga i början men blev fina efter hand, ska försöka hinna trimma dom lite imorgon igen så är dom nog lite mer rastade redan från början.
Fortsatte med Skurtan och Sammi som fick sitt första pass efter drygt tre veckors vila, rätt spännande med två 5-årshingstar som båda har lite sadeltvång. Dom fick inleda lite på lina båda två för säkerhets skull,  Skurtan skötte sig jättebra  - Pigg som tusan men vi tog oss några varv i alla gångarter :) Sammi däremot skulle som alltid vara värst, han kändes som en inridningshäst med sadeltvång. Jag kunde inte styra och defintivt inte gasa, sålänge jag höll fötterna rakt ut, inte tog i tyglarna och bara smackade lite försiktigt så lyckades vi trava några varv i nån slags "sadeltvångstrav" ;) Dessutom blev han totalt livrädd när Daisy kom in med en helt vanlig röd jacka i ridhuset, hon kom inte närmare än 15 meter och sen fick den jackan placeras bakom sargen.. Jaja, på't igen imorgon, då kanske vi lyckas testa lite galopp också. :)
Idag var vi en bit ifrån tävlingsform.. :)
 
Avslutade kvällen med att kvällsmocka lite och fodra, nu har jag ätit god mat som Rickard hade fixat åt oss och tjattrat i telefon en stund, snart dax att sova :)
 

Nov. 07, 2012

Eftersom att Elin fått välförtjänt semester och just nu befinner sig på någon strand i egypten så har vi här hemma lite extra mycket att göra, därav kanske lite utebliven bloggning närmsta veckan.:-) Jag har idag precis som vanligt just nu jobbat ett gäng småhästar, borstat lite extra på dom, släppt typ hundra hästar i ridhuset och linat några.:-) Avslutade med att kvällsmocka 19 boxar och fodra, nu ligger jag och chillar i soffan och ska snart sova. Ungefär likadan dag imorgon, ska försöka hinna rida några till samt fixa lite annat:-)

Tisdag

Det har gått bra idag. Jobbade alla småhästar före lunch. Calle och Chanel galopperade flera varv åt båda håll, sjukt vad duktiga dom har blivit. Chanel (Quidam de Revel-Corrado) är häftigast av alla faktiskt, så smart, känslig och begåvad. :) Liten gör också framsteg varje dag och är supersnäll, hon är inriden för ca ett år sedan men har gått på lösdrift sen dess, och det är en speciell liten häst så det får ta den tid det tar. Men jag gillar henne som tusan, vi kommer bra överens kan man nog säga :)
Efter lunchen har jag rastat Betty och Skurtan på lina samt låtit Sammi rasta sig själv i ridhuset. Dom två sistnämna är pigga så det räcker och blir över, dom har vilat tre veckor nu, tänkte börja sätta igång så smått i slutet av veckan och sen låta dom gå på lite halvfart ett par veckor innan vi börjar vinterträna på riktigt.
Sammi nattad och klar
 
Ägnade kvällen åt att kvällsmocka, greja lite och fodra. Hann prata lite strunt med Lotta och Daisy också när Daisy fick för att ha lite barbackashow på Siani ;)
 
Nu dax att sova lite, natti!
 
 
 

fina små hästar

Fortsätter jobba med 3åringarna. Dom som vi börjat med nu i höst har lite att ta igen om dom ska vara tävlingsklara i tid till våren men det blir nog inga problem. Corum, Chanel och Calle rids nu i alla gångarter och är jättefina! Stjärna och Liten har inte varit inne lika länge men rids på även dom:-) Imorgon är det nya tag igen, sa i ett svagt ögonblick att vi ska börja hoppa om ett par veckor så lär sätta fart ;-)


Favvosoffan

Världens roligaste och bästa Sofie har åkt hem nu på kvällen, det suger verkligen, grymmaste människan jag lärt känna på rätt länge :)) Tur det är jullov snart!
 
Annars har det inte hänt så mycket idag. Jag lyckades tappa en av mina sista linser imorse, den var spårlöst försvunnen som linser gärna blir och när jag åkte till marieberg för att akutköpa nya så vägrar dom låta mig köpa eftersom att jag inte visste exakt vilket märke jag skulle ha (!!), sjukt. Så har med andra ord fått gå runt lite halvblind på ett öga hela dan, tur att jag har världens bästa mamma som åkte i ilfart till en optiker i Sundsvall och lyckades fjäska till sig linser där, hoppas dom hinner komma imorgon på posten :)
Jag och Sofie jobbade lite med Daimen och Liten i förmiddags också, dom andra hästarna har fått chilla lite idag, välförtjänt :)
Gulligaste Liten! :)
 
Nu ska jag springa in till Elin och kolla på solsidan, tjingeling!
 
 
 

lång dag

Har varit en lång dag, börjar tack och lov återfå lite energi igen så det har gått enkelt ända :-) Trimmade ett par hästar för Elin i förmiddags, fick svettas ganska ordentligt men det var välbehövligt, blev bra till slut! Efter lunchen har jag och Sofie jobbat med bäbisarna, dom var så himla duktiga! Alla kom ett snäpp till framåt, snart kan man nog hoppa och sånt;-) Avslutade kvällen med en visning och sen har sammi och skurtan rastat sig lite i ridhuset. Nu sitter jag inne i soffan och kollar på så mycket bättre, världens bästa program!


Gulligaste hästarna väntar på kvällsmat:-)

morgonfika

gulligaste lojsan är här och bjuder på gofika såhär på morgonkvisten:-)


Gamla hästar - Spader Dam

Under hösten 2006 när min D-ponny Bisse var skadad så hjälpte bästa Lasse Berglund mig att ordna en stor häst som jag kunde låna. Jag hade tränat för Lasse nästan varje månad under något års tid och det var tack vare honom som vi inte fortsatte på ponnyspåret osv..
Vi åkte ner till Jönköping och hämtade Spader Dam, ett sto f.99 e. Jeopardy-Gibraltar, som ägdes av uppfödaren Karin Wiklert (som vi senare kom att köpa Wepzy av). Till en början lånade jag "Damen" av Karin, men när vi fick ta bort Bisse så valde vi att köpa henne. Visade sig dock att hon inte var helt ok, vi valde att chansa ändå eftersom att vi tyckte så otroligt mycket om henne och eftersom att vi fick till en bra deal. Damen tog mig från 90cm-klass till start i 120 på två veckor, från att aldrig ha ridit mer än 1m på ponny så var det ett stort steg.
Efter några veterinärbesök under vintern så red jag Damen hela vår-och sommarsäsongen 2007, red många klasser upp till 125cm innan hon tyvärr blev halt igen. Eftersom att hennes skadebekymmer kom tillbaka och var svåra att hålla i schakt så vågade vi inte chansa denna gången också utan Damen fick åka tillbaka till sin ägare.
Ett tag efter att vi lämnat tillbaka henne så åkte hon tyvärr på en senskada och kom aldrig tillbaka till banorna igen.
 
 

ny kompis



fått in ny 3årig kompis, grymt gullig!

lunchdax



lunchdax, plockar in hästarna från hagarna. ridit ett par hästar och linat en gullig unghäst på fm, ett gäng kvar efter lunch:-)

RSS 2.0