Tillbaka på banan

Back in business osv, lika frisk som jag hade tänkt mig idag, känner mig faktiskt piggare än på flera veckor om jag ska vara helt ärlig, solens uppenbarelse idag kan ha viss medverkan till det, känns mer som mars än slutet på december!
Rullat rätt smidigt i stallet idag också, haft det ganska lugnt, skönt att inte gå på högvarv jämt. Red mina kusar lite lätt på kvällen, Sammi börjar kännas mer eller mindre superfin och Skurt var över förväntningarna efter en dryg veckas vila :)
Nu väntar ett par dagars ledighet igen, ska trimma kusarna och umgås med fina vänner :) Tjingeling!

En lite bättre dag

Kände mig riktigt kaxig imorse när jag vaknade helt utan huvudvärk och relativt pigg, släppte ut kusarna och fick sedan hjälp att fixa stallet. Var rätt slut efter det och tog en halvtimmes powenap och ett par alvedon, vaknade lite piggare igen och gick ut och red ett par hästar innan resten av gänget skulle in :)
Har sedan slappat ett par timmar på eftermiddan och därefter linat mina vildhästar lite, tror dom vill komma igång och jobba ordentligt igen :)
 
Nu ska jag sova, imorgon är jag 100 % frisk, sådeså!
 
 
 
 

Sjukstuga

Det går bra nu. Har mått allt annat än bra idag, var dessutom själv nästan hela morgonen i stallet och när allt var klart så fick jag se mig besegrad och dejta soffan resten av dan. Har sedan sovit oavbrutet från kl 11 förutom en halvtimme efter lunch när hästarna skulle in, vaknade upp vid halv 6-snåret och har nu ätit lite och åter landat i soffan. Känner mig inte riktigt redo att rädda världen ikväll så att säga.
Imorgon planerar jag att må lite bättre så att jag tar mig ur sängen på morgonen, hade varit bra.
 Tjingeling!
 
Fina Li Lucy våren 2010 (f.05 e. Jeopardy-Concorde, såld 2011)
 
 
 

-

Den gör mig glad.
 
 

 
 

Tillbaka

På plats i Örebro, skönt att klappa lite på hästarna igen. Red Sammi en sväng och han var väldigt piggelin, glad över att kunna röra sig ordentligt utan att drunkna i lera verkade det som. Skurtan fick rasta sig lite utan ryttare idag så blir det nog trevligare att sitta på imorgon :)
 
Hade en trevlig kväll igår med Linus och hans knattegäng som hade förfest i mammas lägenhet, blev bortgift och fick önskemål om fler bilder på brudar i ridbyxor på bloggen, har tydligen mer eller mindre aktiva läsare som kikar in här ibland och inte är ett dugg intresserad av fyrbenta havremoppar. ;)
 
Nu ska jag sova, hoppas lite att jag vaknar upp i Sundsvall imorgon, borde vara hemma lite oftare.
Tjingeling!
 

God fortsättning!

Hoppas att ni hade en bra jul allesammans! Jag som aldrig varit speciellt imponerad av julen och allt därtill hade en helt perfekt julafton enligt mig, vaknade i Ö-vik och åkte framåt lunch tillbaka till Sundsvall. Jag och mammsen gick en lång runda med Lewis innan vi fick besök av finaste Jennifer för en god middag och film i soffan. :)
Idag är sista dagen hemma, har lite ångest över att åka tillbaka till Örebro men saknar världens bästa Sammi så lite skönt blir det också. Ska njuta av dagen i alla fall, gå på bio med mamma och sen fira jul med lillebror som kommer hem från Ö-vik under dagen.
Tjingeling!
<3
 
 
 
 

Fortsatt bortskämd

Tog tidigt imorse tåget till Övik där jag tillbringat dagen tillsammans med övrig släkt. Gått en sväng på stan med pappa och Linus, varit och hälsat på farmor och sedan tillbaka till pappas och Yvonnes fantastiska lägenhet för att äta lyxmiddag och nu avrunda i soffan med godisskålen. :)
Galet bortskämd helt enkelt.


Soffmys

Helt okej utsikt från pappas lägenhet, som dessutom ligger så centralt det nästan bara går :)

Jag har det bra

Jag har det bra hos mammsen och blir lika bortskämd som vanligt med god mat och frukosten serverad i soffan :) Har ägnat dagen åt att handla alldeles för mycket hos Carro på Equuen, som vanligt grymt fina grejer och nu är jag väl utrustad inför kommande säsong :)
Förutom ett besök på Equeen har vi varit en snabbis på stan och sedan fått gofika hemma hos Barbro innan vi avrundat med middag och film i soffan.
Nu ska jag sova lite, imorgon bitti tar jag tåget vidare mot ett dygn i Ö-vik innan jag landar här hemma hos mamma mitt på dan på julafton igen.
Tjingeling!
 
En extremt glad bild från Falsterbo i somras som jag hittade på mammas dator, man kan ju inte annat än längta tillbaka :)
 
 
 

Snart hemma

Knappt två timmar kvar till Sundsvall, har i gävle bytt ut regionaltåget mot ett betydligt trevligare X3000-tåg, ungefär samma känsla som att byta en traktor mot en Ferrari :)

Knappt fem timmar sedan jag lämnade Törsjö och jag har redan typ extrem Sammi-längtan, jag må vara en aning störd men det är sant. Tur att jag inte behöver pinas så ofta, och förhoppningsvis får Sammi åka med på semestern till sommaren :)



Avbrott från vardagen

Snart dax att släppa allt för några dagar. Har nu gjort sista arbetsdagen på en vecka, imorgon eftermiddag sätter jag mig som en helt vanligt civiliserad människa på tåget hem till Sundsvall och är åter i Örebro torsdag eftermiddag nästa vecka.
Har aldrig innan känt att jag behövt komma bort från vardagen för att hitta motivation och samla energi, men nu tror jag det är mer välbehövligt än någonsin. Inte för att jag inte vet att jag vill jobba med dessa fyrbenta pengaslukande djur, utan bara för att känna att det är värt all tid och energi det tar och alla uppoffringar som görs.
 
För är det något som är viktigt när man lägger ner sin själ 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året på hästar så är det att man älskar det, trivs, har roligt och brinner för det till 100 %.
 
 
 
 
 

Favoritövningar

Fick en fråga om jag inte kunde berätta mer om övningarna vi hoppar och varför jag tycker dom är bra, jag är så himla dålig på att rita skisser och visa men kom på att Elin och Arnold gjort några träningsfilmer som visar det exemplariskt :) :)
 
http://horzenet.com/videoblogg/trana-med-arnold-assarsson 
Klicka in på länken och kolla filmen om ni inte redan gjort det, den visar standardövningarna som vi "alltid" gör på Loviseholm, i alla fall det som all träning utgår ifrån och också det "tänket" som jag fortfarande försöker utgå ifrån när jag tränar mina hästar här på Törsjö.
Först visar Arnold hur man enklast bygger upp övningarna och sedan visar Elin hur dom ska ridas medan Arnold förklarar, det blir bara överflödigt om jag öppnar munnen om dom övningarna :)
"Åttan" som vi red i onsdags kommer ca 12.30 in i filmen, den är helt grym på lite pigga och sprattliga hästar som t.ex Sammi och Skurt. Först härjar dom och sprattlar åt alla möjliga håll men efter en stund så blir det ganska ointressant att springa och lattja och dom blir både lydiga och följsamma utan att man behöver göra en stor grej av det. På filmen rider Elin jämna normala 9 galoppsprång, när det fungerar kan man såklart växla och rida både fler och färre. Viktigt dock att det fortfarande är lika jämnt varvet runt! Svårigheten är inte heller att klara det ett varv utan att kunna hålla fokus varv efter varv, det är den andra "banan" på filmen också optimal för - Att under en längre stund hålla samma jämnhet, fokus och precision!
 
 
 

Vansinnigt trött

Ge mig lördag kl 16, då ska jag sova 6 timmar på tåget och sen ska jag njuta varenda minut av min ledighet hemma i Sundsvall. Tror aldrig jag längtat efter och behövt ledighet så mycket som nu.. Tror ni Sammi får följa med på tåget förresten? Då hade liksom semestern varit fulländad! :)
Hoppas slippa att bli dödligt sjuk detta år bara, förra året hann jag knappt komma hem innan jag blev halvt medvetslös av förkylningen from hell... Halleluja.
 
Nu ska jag sova lite, ska tvinga mig upp okristligt tidigt imorgon så att jag hinner jobba klart tidigt och förhoppningsvis hinna rida ett par av mina också innan jag troligen ska fira fredagkväll på Loviseholm med några favorittjejer, tror jag får käka mycket D-vitamin om jag ska hålla mig vaken hela dan imorrn, kanske mer effektfullt att gå direkt på lite starkare piller. ;) 
 
Natti!
 
 

Älskvärd kväll

När Fina hade tappat en sko och Skurt precis var riden så fick Sammi äran att åka med till Loviseholm ikväll. Fanns nog en mening med det eftersom att bästa Elin byggt upp den absolut bästa övningen som finns för lilleskutt, idag har han mao fått springa hundrasjugoåtta varv på "åttan" i lite varierad fart, kunde inte bli bättre och jag tror vi saknar att svettas på Loviseholm lika mycket båda två :)



Motiverande vinterträning

Förutom bristen på snö som omöjliggör härlig snöpulsning på fälten så är jag grymt motiverad på vinterträning av mina hästar nu :) Följer mina veckoplaneringar i princip prickfritt och har ett mål och en tanke med varje träningspass. Det var till och med motiverande att traska till ridhuset i mörkret i morse för att lina Skurt lite, perfekt morgonhäng! :)
Alla hästar har mestadels trimmat på marken fram till nu, har använt mig av lite bommar och hoppat över några småhinder några gånger men efter jul kommer jag på allvar börja lägga in mer hoppning i träningen. Ingen ren banhoppning ännu men mycket lydnadsövningar,  låga "evighetsbanor" och lite serier anpassade efter varje hästs behov.
 
Nu blev klockan mycket igen... Att jag aldrig lär mig, dax att sova om jag ska orka köra morgonpasset imorrn igen!
Natti

Lördag

Vaknade före klockan i morse och var i stallet innan 6, tänk om man klev upp lika frivilligt varje morgon :) Eftersom att jag kom igång i tid så var jag klar i hyffsad tid på eftermiddan också, red Skurt direkt efter innan jag tog tidig lördagkväll med färdigmat och soffhäng. Är rätt trött nu så blir nog sängdax rätt snart, så vaknar jag förhoppningsvis lika tidigt imorrn :)
 
Insåg precis att jag åker hem till Sundsvall om bara en vecka, har inte varit hemma sen förra julen så det ska bli rätt skönt att komma hem några dagar, ser nästan mest fram emot att sova hela vägen på tåget just nu :) Åker hem lördageftermiddag och tillbaka hit på annandagen, skulle kanske passat på att vara hemma lite längre men det passar inte skitbra med längre vila för kusarna just nu.
 
 
 
 
 
 

Fina fulla dagar

Tillbringade gårdagen i Skara med Amanda och en häst som blev opererad, vi dödade tiden på Skara Hästsport, över två timmar på Mc Donalds och ytterligare några timmar sittandes i bilen. :)
Blev inte alltför fattig på Skara Hästsport heller, Fina fick ett stalltäcke och utöver det köpte jag bara ett bett, latextejp och glansspray.
Kom hem jättesent så mina kusar fick vilodag, idag har jag däremot varit ledig och var uppe vid 7 i morse och trimmade Skurt. Han känns så grymt fin nu, tror jag säger det nästan varje dag men det gör mig så glad för det är verkligen en häst som jag tycker mycket om och tror på.
Sen hjälpte jag en tjej med en inridningshäst innan klockan var halv 10 och jag lämnade iväg bilen och fick låna ett fint vrålåk under tiden, blev tvungen att åka runt lite extra när jag ändå hade chansen och tog en runda förbi Loviseholm för ett snabbt hej innan jag åte förbi affären påväg hem.
Mockade åt mina kusar, lunchade med Emma och tog sedan tag i klippning av Skurt som jag dragit mig för flera veckor nu. Han är visserligen jättesnäll men det är ingen favoritsysselsättning från min sida direkt.. Nu ser han i alla fall inte ut som en svartbjörn längre :)
Avslutade med att trimma Sammi och Fina lite, testade det nya bettet tejpat med latextejp på båda (vanligt tvådelat med parerstänger), blev definitivt skillnad mot det bättre, kändes som att båda vågade hålla mer i bettet.
 
Nu har jag landat i soffan och tänker inte flytta mig ur fläcken mer ikväll, laddar för ett par dagars ensamarbete igen.
Tjingeling!

Älskade hästar och såld kuse

Mitt berg-och-dalbansliv är egentligen rätt fantastiskt. När det är fantastiskt det vill säga. Nu är alla mina tre "egna" hästar igång och tränas mer eller mindre för fullt, dom är fantastiska alla tre och med målen uppsatta så längtar jag grymt mycket efter kommande säsong :)
 
Lite tråkigare är att vår fina Cybershot nu är såld och har åkt till sitt nya hem. Kunde dock inte fått en bättre köpare och jag är säker på att han kommer få det toppen! :)
 
Nu är jag precis hemkommen, har varit och socialiserat ett par timmar hos mina favoriter på Loviseholm :) Nu ska jag gå ut och trimma Fina, var morgonpigg imorse och hann med grabbarna på morgonen, och sen kommer Calippo hit för första gången sen  Breeders och dessutom dyker det in en ny bekantskap som jag ska få provstyra :) Tjingeling!
 

När vintern är som bäst

Minus 4 grader, en knapp decimeter snö och vindstilla. Idag har jag inte klagat. Varför kan inte hela vintrarna vara såhär?!
Jag och Amanda var precis lika långsamma med stalltjänsten som vi alltid är på måndagar, konstigt fenomen men det går alltid förbannat långsamt just första dagen på veckan. Ridit hela eftermiddan, jag som säger så många kloka saker råkade i höstas säga att jag längtade in till ridhusets fyra väggar och radion. Nu längtar jag ut till ridbanan vars hörn inte alls är lika skräckinjagande som ridhusets..
I övrigt har jag gått runt som på lyckorus hela dan efter gårdagens "hoppning" med Fina, skulle nog nästan kunna döda för att få behålla henne i många år framöver :)
 
:)
 
 

Härliga Finepix VT!

Inledde en kall morgon med mina favoritpojkar, linade Skurt och trimmade Sammi lite lätt. Så mycket trevligare att traska iväg till ridhuset i mörkret nu när det ligger lite snö på marken! :)
Tog sedan en timmes frukost i soffan under en filt, kan ju kanske vara det mysigaste man kan göra efter att ha varit ute i kylan :)
 
Gjorde sedan iordning Fina och åkte tillsammans med Emma och hennes kuse Gunde till Sickelsta för att hoppa p&j. Första gången Fina är ute på det sättet och hon skötte sig galant :) Oj vad jag tycker om den hästen!  Hon gör allt som har med hoppning att göra så himla enkelt. Hon hoppar så väl, är grymt hinderklok och totalt otittig. Kan knappt förstå att hon faktiskt är min, även om hon varit det rätt länge nu. Drömhäst! :)
 
 
 

En sån dag när ingenting fungerar

Är trots en ledig dag totalt slut, nog för att jag gillar snö och blir typ galet glad av att slippa mörkret, men idag har äckelkylan typ tagit kål på mig. Skulle åtgärda en vindrutetorkare som lossnat imorse, gjorde istället sönder den totalt och skulle åka för att köpa nya. Kom inte ens från gården eftersom att ena däcket låst sig när smarta jag haft handbromsen i under dessa dagar när totalt ösregn blev till minusgrader, is och snö. Smart Linn, jättesmart. Fick hur som helst ordning på det efter en stund men då börjar bilen hysteriskt blinka efter mer bromsvätska, halleluja!
Fick till slut lite halvbråttom iväg till P&J i Wittvång med Sally som skötte sig bra även om hon var lite spänd och jag red dåligt. När jag skulle åka hem hade bilen fastnat (fick låna finbil men inte ens den tog sig fram..) och slirade bara på samma ställe, ett gäng starka brudar lyckades putta loss mig (!) och till slut var jag hemma igen och fick inte av transporten från bilen. Halleluja, igen.
Eftersom att det börjar bli lite isigt och Fina inte är sådär jättestabil så bestämde jag mig för att brodda henne, broddhålen ville dock inte riktigt som mig och innan jag var klar så var jag utrustad med ett smärre ryggskott och det var nästan mörkt ute, vart försvann dagen? Joggade henne och Sammi lite, Sammi kändes betydligt bättre efter Kokos besök i onsdags så nu är jag grymt sugen på att få igång honom igen :)
 
Har hur som helst varken städat, klippt Skurt eller slappat i soffan framför reprisen på Idol, har däremot tröstätit en kebabtallrik och kollat finalen från SRT, hatten av för systrarna Holmén, vilka tjejer!
Nu ska jag snart sova, planerar för tidig morgon med Skurt och Sammi, ska sedan ev hoppa en kuse som ska filmas innan jag och Emma åker mot Sickelsta på P&J vid 11-snåret, full fart bara!
Tjingeling
 

Snöig fredag

Råkade säga igår att jag hellre ville ha snöstorm än regn, man kan säga att jag bokstavligen fick som jag ville...
Totalt snökaos idag, det är väl visserligen alltid såhär när första snön kommer, om ett par månader har vi vant oss :)
Kusarna fick hur som helst mysa inne i värmen idag, jag hade dessutom lugnt på ridlistan och har bara promenerat med en häst och klippt en, rätt chill och var klar redan vid halv fyra trots den extra tid som allt tar vid sånt här väder.
 
Nu väntar ett par lediga dagar, imorgon ska jag dock på p&j en sväng mitt på dan med Sally men annars ser det väldigt lugnt ut :) Ska trimma mina kusar, ta mig tid att klippa Skurt och på söndag ska faktiskt Fina få åka på en liten p&j också! :) Hon ska bara hoppa en jättelåg runda, men vill ändå åka ut så mycket som möjligt på nya platser så det passar perfekt :)
 
Nu ska jag heja vidare på Kevin i Idolfinalen, säga vad man vill om hans sång (men idag var den bra!!), men vilken grym människa, så ödmjuk och ändå stark. Coolt. Och jag ska aldrig mer klaga på att jag har hektiskt schema...
Tjingeling!

Mål och sånt

Har skrivit ihop en liten målsättning framförallt för nästa säsong men för att följa en röd tråd så finns även en långsiktigare plan med i bakgrunden, grymt motiverande att ha målen "på papper", full fart mot 2014! :)

Sammi: Sammi blir 7 nästa år och kommer med andra ord göra sitt första år som "vuxen" häst. Han är definitivt inte den av mina hästar med störst kapacitet utan min förhoppning och tanke med honom är att han i framtiden ska bli en bra speedhäst i 130- och kanske 140-klasser. Eftersom att han redan ligger mycket efter sin årskull och dessutom "är som han är" så är planerna med honom inför nästa år att han ska få tugga på i sina 120-klasser och även få gå lite mot klockan där, och parallellt med detta plockas upp i 130 och förhoppningsvis bli stadig i den klassen. Jag tror att han har många kvalitéer för att kunna bli ganska matnyttig i speedklasser om ett par år, han är blixtsnabb i luften, vänder på en femöring och är väldigt försiktig. Eftersom att han kommer bli kvar i min ägo oavsett kapacitet eller ej så är väl målet nånstans att han ska kunna tjäna ihop sina egna tävlingar så småningom :)

Fina: Fina går som 5-åring nästa år tack vare fölet och stora målet för henne under 2014 är Breeders nere på Flyinge som går i 120-125. Planen för henne just nu är ganska luddig eftersom att allt beror på hur hennes igångsättning fungerar, men grundplanen är att hon ska vara redo för att tävlingsdebutera och hoppa lite 90-1m i februari. Sen beror allt på utveckling osv men såklart finns Falsterbo med i åtanken om allt skulle klaffa. Fina är en häst som jag tror oerhört mycket på inför framtiden, min förhoppning är att hon ska vara den av mina kusar som ska axla ansvaret upp i Svår hoppning om några år.


Skurt:
Eftersom att jag inte äger Skurt själv och därmed inte vet hur länge jag kommer få behålla honom så är planerna med honom inte helt självklara. Jag tror att det är en grymt fin häst och han har väldigt många fina kvalitéer, så länge han står hos mig kommer han matchas långsiktigt mot Svår hoppning. Skurt blir precis som Sammi 7 nästa år, målet för 2014 blir att även han ska bli stabil i 130-klasser och möjligen också ta steget upp i 140. Till skillnad från Sammi så besitter Skurt väldigt stor kapacitet och där gäller det mer att huvudet ska hinna följa med upp i klasserna. Han kommer inte alls ridas mot klockan under nästa säsong utan bara långsiktigt matchas mot större uppgifter.

 


Är så glad för mina fina hästar

Börjar nog hitta ridningen lite igen, även om jag konstaterade i söndags när jag trimmade lite på Loviseholm att jag glömt hur man räknar och vad som är rätt fart så kom jag på mig rätt fort, behöver nog bara påminnas lite oftare :)
 
Sammi hade precis som jag trodde lite spänningar som och fick lite hjälp på traven av Koko för att det ska släppa, nu är det full fart mot 2014 som gäller :)
Trimmade Skurt och Fina efter jobbet. Hade nog ett av mina bättre pass med Skurt, fick till det riktigt bra och framförallt så jobbade han på avspänt och koncentrerat genomgående under hela passet. Det har hänt så mycket med honom sedan han blev valack, framförallt tror jag att hans känslighet har kommit fram ännu mer samtidigt som jag satt för mycket tryck och press på honom vilket gjort att vi hamnat i lite av en ond cirkel. Har nu sedan han sattes igång efter sin vila tidigare i höstas experimenterat lite med hur jag ska rida honom för att inte behöva möta motstånd, och nu tror jag att jag börja komma på hur jag ska göra.
Har börjat om lite från grunden, både för hans och min skull, blivit kompis med honom samtidigt som han också börjar respektera mig och jag känner helt enkelt att det börjar handla om en tvåvägskommunikation istället för två parter som skriker saker åt varandra utan att uppnå någonting vettigt :)
 
Fina trimmade på som vanligt, är så otroligt motiverad att jobba med henne, bara en sån sak som att hon helt självklart och klockrent springer över 4 travbommar i rätt fart på första försöket när jag vet att mina två grabbar fortfarande testar alla möjliga tillvägagångssätt för att överleva den enorma uppgiften kan göra mig lycklig för en vecka eller två ;) (Vet dock inte om det har med hennes begåvning att göra eller om Sammi och Skurt bara är ganska korkade..)
 
Aja, nu ska jag äta glass och ladda för ett par dagars ensamarbete, tjingeling!
 
 
 
 
 
 
 
 

På G igen

Nu börjar det kännas som att jag lever igen, idag har det varit full rulle som vanligt. Uppe imorse och linade Sammi lite innan jobbet, nu är det hög tid för honom att komma igång lite igen :) Koko kommer imorgon så han ska få gå igenom honom då innan jag sparkar igång ordentligt.
Efter jobbet har jag trimmat Skurt och Fina. Skurtan känns superfin, han är så himla känslig men samtidigt ganska tuff så det gäller verkligen att jag är 100 % "på jobbet" för att han ska vara detsamma.  
Fina börjar verkligen komma igång nu, är såklart enorm skillnad motför ett par veckor sedan och nu märker man att hon börjar orka mer och bli starkare och starkare.
Vi har fortfarande lite svårt att kunna galoppera i samma fart hyffsat balanserat och framförallt i samma galopp på fyrkanten.. Till stor del beror nog detta på att hon som så många andra Quidam-hästar har en lite trasslig mun och försöker man hålla lite kontakt så fladdrar det gärna iväg åt alla möjliga håll. Mycket eftertanke och finess är en bra grej, vi tränar sakta men säkert vidare :)
 
 
 

Det enkla systemet

Systemet som jag ibland återkommer till är egentligen inget konstigt, ni som läser Elins och Arnolds blogg har nog redan rätt bra koll. Det handlar nog mest egentligen om att göra det svåra så enkelt som möjligt. Ridning är en ganska svår sport redan från början, och då är det så himla onödigt att göra det ännu svårare i onödan :)
Nummer 1 är att det alltid handlar om grunder. Det är aldrig några "fancy" övningar utan man känner igen sig varje gång man kommer in i ridhuset. Det handlar om att kunna rida rakt fram med en häst som bjuder jämnt fram till båda tyglarna, att kunna rida i rätt önskad fart och att ha hästar som är lydiga och lösgjorda. Jag tippar på att många tycker det är rätt tråkigt att göra "samma" övningar varje träning, men varför träna på svårare saker än vad man klarar av?
Jag har valt att göra som proffsen helt enkelt, och jag lovar att det är precis detta dom tränar på alla sina hästar, dag ut och dag in! Sen ställer man självklart olika krav på precision och perfektion på en 4-åring och en GP-häst men överlag tränar dom på ungefär samma saker.
 
Något jag använder mig mycket av till vardags är dels att jag oftast håller mig lite innanför spåret för att inte få hästar som "hänger" på sargen, sen handlar det mycket om tempoväxlingar osv, både på rakt och böjt spår. Ofta kan jag riktigt släppa ut dom på långsidorna för att sedan komma tillbaka och minska mot kortsidan, på en 4-åring kanske jag lägger en lite större volt medan en lite äldre och starkare häst kan samla betydligt mer i en mindre volt, för att sedan släppa ut igen och göra om, gång på gång. Jag släpper inte alltid ut en hel långsida utan det kan handla om bara några få galoppsprång, det viktiga är att aldrig fastna i en och samma fart, målet är att känna att hästarna mjukt följer med både fram och tillbaka.
Jag har nästan alltid två bommar i ridhuset liggande på 24m där jag helt enkelt bara tränar att rida rakt fram i rätt fart på olika antal galoppsprång. Otroligt nyttigt och det blir banne mig aldrig perfekt.. ;)
 
 
 
 
 
 

Mindre lyckad dag

Är förföljd av magkatarren för tillfället, mådde helt ok imorse men sen kom eländet tillbaka om än inte lika illa som igår.. Lyckades hur som helst jobba klart, har sedan varit och köpt proviva, borde vara hyffsat skonsamt och inte reta magen mer än nödvändigt.. :) Mina kusar fick vila idag också, just nu vill huvudet mer än kroppen helt enkelt.
 
Har så smått börjat planera lite inför nästa år, kanske framförallt sätta upp mål för mina hästar, det kan nog underlätta det annars ganska trista, kalla och mörka vinterarbetet att ha klara mål inför nästa säsong. Kanske kommer ett inlägg om det framöver också, vem vet!
 
 
 

Ny vecka

Förlåt för dålig bloggning i helgen, i lördags var jag toktrött när jag kom in på kvällen och igår var jag först några timmar på Loviseholm och lunchade sedan på Marieberg innan jag fick ett sånt fantastiskt härligt magkrampsanfall som jag får ibland i perioder. Var länge sen nu och vet inte vad det beror på egentligen, gissningsvis gallanfall eller någon typ av magkatarr. Var hur som helst halvt döende från 17-tiden och rätt många timmar in på natten innan jag fick sova lite. Mår som jag förtjänar nu så att säga, har precis fodrat hästarna och ätit några skedar youghurt, nu ska jag dra på ett par ridbyxor och gå ut i stallet igen.
 
Tjingeling

RSS 2.0