Gas och broms

Hur lägger du upp träningen på 3,5-åringarna, nu på hösten? Hur långa pass, hur ofta och vad focuserar du på?
 
Det är såklart, som med alla hästar, lite individuellt hur träningen läggs upp - Men grundtanken med våra 3,5-åringar är att dom tränas 4 dagar/vecka (måndag, tisdag, torsdag, fredag). Dom som jag har "ansvaret" för ligger egentligen nästan ett år efter i och med att vi ridit in dom nu under hösten och dom precis passerat "inridningsstadiet". Jag försöker ha som mål att rida ganska korta men effektiva pass. Delar oftast upp passet på två delar med en skrittpaus emellan. Största fokuset ligger alltid på gas och broms. När dom är såpass ridna att dom går att rida i alla gångarter så börjar jag direkt lägga mer vikt vid att dom ska ta skänkeln framåt och att även bromsen ska fungera. Nu i början så galopperar jag längs fyrkanten, ökar ordentligt ut ur hörnen och sitter lite still in i hörnen för att dom ska få chansen att balansera upp sig lite. Gör lite av samma arbete i trav men lägger där mer tid på att börja introducera ställning osv, jobbar på stora volter och andra stora böjda spår varierat med raka linjer.
 
Tilläggas bör att dom 3,5-åringar vi har som ligger i "fas" nu under hösten jobbar i alla gångarter i en stadig form, har påbörjat lite samling med mycket tempoväxlingar och övergångar osv. Dom är inhoppade och hoppar små banor. :)
 
Så ser det ut just nu, träningen trappas såklart upp hela tiden och målet är att hästarna ska vara tävlingsklara ganska tidigt i vår. :)  
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0