Fredag

Kom hem vid 01-tiden inatt efter att ha sett Loviseholm vinna semifinalen i Elitallsvenskan, fantastiskt roligt och dessutom i grymt sällskap i form av ett helt gäng Loviseholmare som lyckades sammanstråla på samma ställe.
Upp tidigt imorse och har sedan jobbat själv i stallet idag, varit förvånansvärt pigg efter bara några få timmars sömn, det kanske helt enkelt är så att jag behöver sova lite mindre för att bli piggare :)
Efter jobbet joggade jag Fina lite och sen tog jag tag i att raka bort pälsen på Sammi igen. Fattar inte hur en häst som inte behövt klippas på tre år (!) plötsligt ser ut som en nallebjörn.... Aja, han är ju en snäll rackare och förutom att han av någon anledning får rätt tråkiga utslag efter klippning så blev det lite roligare för både mig och honom när jag nu köpt en liten klippmaskin till huvudet :) Laddat upp med hexocilschampo och virkon dessutom, går all-in för att besegra utslagen denna gången...  
 
Nu har jag ätit tacos för ungefär femte dagen i rad, ska se klart idol och sen sova. Laddar för morgonpasset imorrn igen, har nästan blivit en vana :)
Tjingeling!
 

En lite mer exotisk torsdagkväll



Hamnade rätt oplanerat i Globen ikväll, nu ska vi heja fram Loviseholm i lagklassen som startar om ett par timmar!

Längtar redan till ny säsong

Man kan ju inte bli annat än glad över världens bästa supersammi :) :) :)
 
.. Och man blir inte direkt ledsen över Calippo heller ;)

Förbannat rar kuse

Är så himla glad över min fina Finepix VT, hon är nog världens raraste häst! :) Ikväll har vi varit iväg till Loviseholm en sväng och fått hjälp av minst lika rara Elin, guld värt även om Fina ännu varken springer speciellt länge eller hoppar så många hinder. Jag kan nog inte beskriva hur mycket det betyder för mig, som egentligen inte är så kaxig som jag kanske ibland verkar (?!), att komma tillbaka till systemet jag under flera år rotat så hårt och trivts så bra med. Känns tryggt helt enkelt och det är en grund och ett tankesätt jag aldrig kommer släppa :)
Börjar peppar, peppar kännas rätt bra med allt egentligen. Trivs bra här på Törsjö, och ännu bättre nu när jag kan kombinera det bästa av två världar. Tror och hoppas att jag kommer kunna utvecklas optimalt som ryttare framöver med Niklas och Elins hjälp, dom kan båda tillföra så otroligt mycket och fyra ögon ser dubbelt så mycket som två :)  
Nu är klockan jättemycket, ska försöka sova lite men känner mig så motiverad att jag skulle kunna gå ut och trimma mina resterande kusar utan problem, tror dock dom föredrar att jag lämnar dom ifred några timmar under dygnet :) Har halvt om halvt lovat Emma om morgonpasset imorgon också, risken finns att jag inte är fullt lika pigg halv 6 när klockan ringer.... Tjingeling!
 
 
 
 

Vuxenpoäng

Har samlat galet många vuxenpoäng idag, i alla fall enligt mig själv.. Haha! Med en hel månad kvar till jul har jag redan planerat för julhelgen med hemresa och allt vad det innebär. Garanterat nytt rekord!
Linade Skurt i morse och efter jobbet trimmade jag Fina lite, hon kanske inte är den roligaste att trimma till vardags men hon är ändå den jag blir gladast av för tillfället, så härlig individ! :)
 
Hann iväg och handlade sen, samlade fler vuxenpoäng när jag inte köpte en enda låda med färdigmat (!), kom däremot hem med en drös grönsaker, köttfärs, tacokrydda och ett par kg mjöl. Okej, kanske inte allt till samma ändamål men nu kan jag leva på tacos och pannkakor ett tag :) Gjorde den avancerade tacoköttfärsen idag, eftersom att jag själv känner att det var att avancera en nivå så kan ni ju själva gissa ungefär hur mina matvanor brukar se ut..
 
Nu är jag galet trött, det tar på krafterna att samla vuxenpoäng på det här viset. Imorgon ska jag masa mig upp till morgonpasset igen, och på kvällen är tanken att jag ska ta med Fina till Loviseholm en sväng och vara med lite på hoppträning för Elin! Även om hon inte får vara med så mycket så vill jag åka iväg så mycket som möjligt redan nu, allt för att det ska bli så enkelt som möjligt till nästa år :)
Natti!

Massa snack om fina hingstar

Fick en fråga om jag inte kunde skriva lite om temperament osv på unghästarna jag rider och om lite olika "nyare" blodslinjer. Kör lite övergripande i detta inlägg och mest utifrån hingstlinjerna, om det är några av er som vill ha en lite närmre beskrivning på temperament osv om varje häst jag rider just nu så kan jag ta upp det framöver.

Jag är absolut ingen expert på ämnet men har ju såklart fått mina egna uppfattningar efter att ha ridit rätt många hästar sista åren och dom flesta med lite nyare "modernt" blod. Inte att glömma är att det också alltid finns ett sto och en stolinje bakom varje avkomma, som såklart också spelar in på avkommornas ridbarhet, hoppförmåga och temperament!

Det allra vanligaste som jag stött på mycket senaste åren är hästar med Stakkato-blod. Det är också en blodslinje som jag tycker väldigt mycket om och som överlag passar mig bra då det i regel handlar om känsliga hästar med mycket nerv, som kanske inte alltid är helt enkla men som oftast är väldigt kapabla och i slutändan också väldigt ridbara. Just nu rider jag bl.a. Scoop (f.09) som är e. Stakkato ue. Escudo, Petit Salu (f.07) som är e. Perigueux (Perpignon-Stakkato)-Silvio I och min egna Stalypso's Son (f.07) som är e. Stalypso (Stakkato)-Escudo.

Scoop, e. Stakkato 

 

Clinton-blodet är också något som jag stött på mycket senaste åren, inte minst genom vad han själv lämnat såsom Cornet Obolensky (Clinton-Heartbreaker) och även dennes son Corlensky G (ue. Arpeggio). Just nu rider jag bara Corazon El Divo ur dessa blodslinjer som är e. Corlensky G ue. Riverman, det är en häst med mycket integritet som är ganska "vass", men med hög ridbarhet och god hoppförmåga.
På Loviseholm har jag stött på två Clinton-avkommor, Northern Clawfinger (ue. Contender) och Clinton's Diamant (ue. Diamant de Semilly), båda med mkt hög ridbarhet och bra hoppning. Jag har haft några e. Cornet Obolensky också och det som väl är allmänt känt och som jag också kan säga om hans avkommor är att dom ofta är ganska skarpa och i vissa fall med lite sämre ridbarhet, men hoppar det gör dom :)

Clinton's Diamant, e. Clinton-Diamant de Semilly

 
Två hingstar som använts mycket i Sverige sista åren är Cartier och Caressini L, två hingstar som båda hittills lämnat en hel del lovande hopphästar och som jag också till viss del stött på. Det jag personligen kan säga om de relativt få Cartierhästar jag sett och ridit är att de oftast har en väldigt känslig och "svår" mun, vet inte hur utbrett det är över alla de avkommor som finns men det är sällan det "slår fel" på de jag stött på.
Hade turen att få rida ett par riktigt fina Caressini-avkommor i somras, båda uppfödda av duktiga Maria Hallberg, och blev väldigt förtjust i både temperament, ridbarhet och hoppning. Rider just nu även Enzo (f. 09 e. Caressini L-Ralmé Z, lillebror till GP-hästen Caral och även helbror till Cajza Cavat (f.08) som vann 4-årschampionatet i höstas). Alla tre Caressini-avkommor jag ridit har haft ett stort rörelsemönster och med framförallt en väldigt stor galopp vilket gjort att det saknats en del styrka för att orka kontrollera den ordentligt som 4-åringar, men det är samtliga hästar som jag tror mycket på i framtiden.
 

Sådärja, tror det var det stora hela jag kan komma med en åsikt om, har ett grymt fint Cartani-sto här hos Niklas också men det är enda avkomman efter honom som jag ridit så vågar inte uttala mig riktigt om det hingstlinjen :) 

 

 


Fullspäckad helg

Full rulle hela helgen, jag har jobbat själv i stallet vilket innebär dubbelt upp med allt stalljobb och sen ridning på det, man sover rätt gott på soffan framåt kvällen dessa dagar... ;)
Har börjat sätta igång Sammi igen, han är förvånansvärt snäll (!), borde kunna ha med åldern att göra. Vi fick visserligen ha några varv på longerlina först och därefter några varv med sadeltvångsaktig trav med mig på, men sen sprang den som vilken snäll gammal ko som helst. :)
 
Nu ska jag snart sova, upp med tuppen imorgon igen och rida lite! Tjingeling!
 
 

Fredagsmys

Fredagsmys hela dan, inledde morgonen med att sova nästan ända till 9-snåret, vet inte när det hände senast men troligen var det välbehövligt eftersom att det plötsligt hände så att säga :) Tog sedan lång morgon i soffan, städade faktiskt en del i mitt hus och körde ett par tvättmaskiner. Nästan produktivt!
Fick fikasällskap framåt halv 12-snåret, tog därefter tag i livet och trimmade Skurt lite, försökte styra över några små hinder också och kan känns rätt fin Skurtan. Vet inte varför men använder mig alldeles för lite av trimhinder i vardagen numera, dumt eftersom att mina kusar verkligen behöver se färgglada bommar nästan varje dag för att hålla sig lite halvenkla att manövrera. Får skärpa mig helt enkelt så kanske jag inte glömmer bort hur man räknar heller ;)
Fick sällskap på uteritt med Fina på eftermiddan, guld värt att hinna ut medan det är ljust när man är ledig och dessutom kan få sällskap.
Blev en snabbrunda till Marieberg med Emma också, skulle egentligen bara agera sällskap men köpte på mig BoT-paddar till Fina (yes, hon är typ mer bortklemad än självaste Sammi den lilla barbiehästen) och en jäkla massa julmust eftersom att jag för tillfället antagligen kan räknas som högkonsumerande av den varan och får passa på när det är billigt och bra.
Appropå Sammi så var jag helt övertygad om att han hade ett par veckor kvar att vila, insåg dock att när jag tittade tillbaka på hans planering idag att han snart vilat 4 veckor så det är bara att sparka igång min lilla älskade favorithäst igen, han har dessutom haft en ganska lugn höst och inte alls gått på helfart vilket förhoppningsvis varit nyttigt, men behövs definitivt en del jobb för att vi ska höja oss ett par snäpp till nästa år. Full fart! :)
Nu har jag varit en sväng på Loviseholm, kollat på Idol och käkat tillsammans med brudarna, fint!
 
 
<3
 
 
 
 
 
 
 

Bra ledig dag

Full fart idag! Uppe tidigt, trimmade Skurt och mockade åt mina kusar av bara farten :) Hamnade sedan en timme i soffan under en filt med oboy och mackor till frukost och nyhetsmorgon på TVn, typ dom bästa mornarna!
Brassade iväg till Loviseholm vid 10 och har ägnat dagen där. Ridit lite och bara umgåtts, så himla skönt :)
 
Imorgon ska jag ta en lite halvlugn morgon, sova tills jag vaknar, städa lite i mitt hus och sedan trimma Skurt och rida ut på Fina innan jag bjudit in mig själv till en eftermiddag och kväll med stall och Idolmys på Loviseholm :) Stackars människor, min nya rallyräka till bil blir deras död eftersom att det resulterar i att dom får stå ut med mig nästan för jämnan numera :)
 
 
Fick bland annat rida lite på min gamla kollega Northern Clawfinger (f.09 e. Clinton-Contender) idag, en sån där kuse som man blir glad av :)
 
 
 

Mitt i veckan

Jag förstår inte hur veckorna kan springa iväg så fort, det är helt galet, snart är det jul och nytt år :)
Idag har vi haft duktiga ETn Koko här på gården, det är lyx att han kommer hit varannan vecka och kan hålla ordning på hästarna :) Idag fick han titta på Fina igen eftersom att hon var lite sned i ryggen tidigare i höstas och blev åtgärdad då. Nu såg det bra ut men hon var precis som jag misstänkte lite spänd i ena sidan. Fick lite hjälp på traven men det och ska nu rida vidare som vanligt, skönt :)
Har utöver Kokos besök hunnit rida ett par och fortsatt med Kerstin. Fick grym hjälp med Sally idag, eller kanske framförallt bekräftat att jag inte tänker helt fel i arbetet med henne, kan vara nog så viktigt ibland, nu är det bara att trimma vidare mot målet :)
 
Nu har jag haft en lugn kväll, somnade i soffan en timme och ska förflytta mig mot sängen inom inte alltför lång tid. Är ledig torsdag-fredag och har planerat för trimning av mina kusar, loviseholmsbesök, städning och några extra timmar i soffan :)
Tjingeling!

Bra dag

Har haft flyt idag. Morgontrimmade Skurt som var rätt grym, han är verkligen en sån häst som mår bäst när han aktiveras varje dag och aldrig behöver få överskottsenergi. När han är ordentligt rastad är han fantastisk att rida men när han är för pigg så snurrar det mest i huvudet och man får känslan av att han är "överallt".. Sammi är nästan tvärt om, även om det väldigt lätt mest snurrar i hans huvud också så mår han bäst av att få ordentligt med tid att "hinna andas", och fungerar bäst och är lugnast när han får några dagar i veckan med t.ex. skritt i skogen osv :)
 
Ganska lugnt på jobbet idag med, 4-åringarna har fått lite vila så jag trimmade Sally som kändes riktigt fin och fortsatte med hennes 2,5-åriga avkomma Kerstin (Chacco Blue) som nu springer snällt på volt med sadel och träns.
Var klara redan framåt halv 4, red lite på Fina och brassade sedan iväg till Loviseholm lagom till Elins träningar började vid 17-tiden. Har alltså ägnat kvällen åt att kolla träningar och umgåtts med gamla och nya vänner. Härlig motivationshöjare i vardagen. Rider bättre, är mer motiverad och antagligen mycket trevligare att umgås med efter mina Loviseholmsbesök som redan hunnit bli en vana :)
Stannade dessutom och köpte D-vitamin på vägen hem, har hört att det både ska göra en piggare och lyckligare, återstår att se om det funkar ;)
 
Natti!
 
 
 
 

Fluffiga grabbar och fin Fina

Rullat på bra i stallet idag, hästarna har varit snälla och jag & Amanda har varit rätt effektiva, skönt! Trimmade Fina lite när vi var klara, det är fortfarande korta pass och mest bara rakt fram men nu börjar det ändå likna lite mer trimning än bara åka runt några varv. Hon har inte den bästa ridbarheten i grunden men med hennes hoppning i bakhuvudet så är det inte svårt att hålla motivationen uppe ändå :)
Gav Sammi lite egentid när jag ridit klart, om Skurt blivit fluffig så är det ingenting mot Sammi... Han ser verkligen ut som en nallebjörn nu! Han har nån vecka kvar att vila så håret får sitta kvar ett tag till, dessutom har han fått utslag sedan sist jag klippte så är egentligen inte jättesugen på att ta bort pälsen en gång till även om det verkar bli ett nödvändigt ont.
 
Nu har jag ägnat hela kvällen åt soffhäng, blir tidig kväll så kanske jag blir sugen på morgonpass imorrn igen!
 
 

God morgon!

Har precis varit ute och fodrat och trimmat Skurtan, konstaterar att jag måste klippa igen, nu blir han sådär härligt svettig.. Blä.
Nu ska jag kasta i mig lite frukost och kanske powenappa en kvart eller så innan det är dags att ta tag i dagens uppgifter. Tjingeling!
 
 
 
 

 
 

Några tankar om bett och hjälptyglar

Jag tror inte det finns något inom hästvärlden som är så omdiskuterat som bett och hjälptyglar. Något jag ofta tänker på är att det alltid är så svart eller vitt - Det handlar mycket om hur fantastiskt något är eller hur värdelöst det är, och i många fall skriker folk om djurplågeri över en gramantygel eller ett "skarpt" bett.
 
Jag personligen utgår alltid ifrån att till vardags rida på ett vanligt tvådelat tränsbett. Det är så jag är upplärd och det är det bett jag själv trivs bäst med att rida på, och jag har nog egentligen aldrig stött på en häst som inte fungerar med det. Givetvis finns det undantag, jag kan själv ibland byta "hemmabett" ibland, t.ex. så går Fina just nu på ett mjukt novabett, hon har en rätt "dålig" mun och jag försöker hitta något som hon vill hålla i lite bättre, men jag vet av erfarenhet att jag inom någon vecka kommer ha fallit tillbaka till mitt tränsbett igen, och att det troligtvis kommer fungera alldeles utmärkt :)
I tävlingssammanhang när banorna börjar bli större och mer tekniska, så kan vi ryttare ibland behöva ta hjälp av ett lite skarpare bett, det gäller att kunna ta snabba beslut och det finns inte utrymme för att förhållningen tar 7 galoppsprång innan den gått igenom. I slutändan är det trots allt så att inget bett är skarpare än handen som håller i det, och i det läget väljer jag hellre att ta hjälp av ett bett där jag kan rida med mjuk hand än att hänga i handbromsen en hel bana.
 
Något jag funderat över ibland när jag suttit och kollat på tävlingar är ryttarna som alltid kommer in med "hela sadelkammaren" i munnen på sina hästar. Även om jag inte har något emot att ta hjälp av t.ex. ett bett med lite hävstång vid behov på tävling så anser jag att ett skapare bett inte kan och ska ersätta dålig grundridning. Grundtanken måste alltid vara att ha välridna och lydiga hästar, men alla hästar är inte födda med en fantastisk ridbarhet och vissa blir helt enkelt lite väl glada av att se färgglada bommar ;)
 
Detsamma gäller med hjälptyglar av olika slag, målet är såklart att kunna rida alla hästar med vanligt tränsbett och helt utan hjälptyglar, men ibland är det bättre att ta hjälp än att slita ihjäl sig och ändå inte uppnå ett bra resultat. Det som är viktigt är att man vet hur man ska använda en hjälptygel och att man använder den som hjälp och inte som en ersättning för utbildande ridning - Målet är ju alltid att kunna plocka bort den.
 
 
 
 
 
 
 
 

Solig söndag

Härlig höstdag, vi är bortskämda med det här året, kan verkligen inte minnas en liknande sommar/höst.
Var uppe tidigt som attan och körde morgonpasset, definitivt en bra början på dagen, allt går så mycket enklare när man hunnit komma igång lite.
Var klar med stallet i bra tid tack vare superhjälp, hann tack vare det åka iväg och käka lunch och rida ut en runda i solen på Fina, välbehövlig dag :)
Hann precis in till världscuphoppningen, vilka hästar och ryttare det finns! Somnade därefter en timme i soffan helt däckad och nu är jag väldigt snart på väg mot sängen... Det är en oundkomligt trött period nu under hösten, känns som att jag skulle kunna somna varje minut på dygnet utan problem. Förhoppningsvis blir det vår igen om ett halvår eller så :)
 
Justja, såg att det ramlade in en kort fråga om vad vi använder för bett i början på en inridningshäst - Jag brukar kort o gott använda mig av ett helt vanligt tränsbett, inga konstigheter :)
 
Tjingeling!
 
 

Fina kusar!

Uppe med tuppen imorse och fixade Scoop och Enzo inför avfärd till Kumla, båda hoppade en 1m-klass och skötte sig super :) Debuterande Scoop gjorde vad jag skulle kalla en typisk "4-årsrunda", dvs det vinglade en del, sprången höll rätt blandad kvalité och en bom ramlade på vägen. Alltid skönt att ha debuten avklarad, då har man lite koll till nästa gång hur dom fungerar i tävlingssammanhang :) Enzo som tävlat några gånger under året var väldigt obekymrad och hoppade snällt runt felfritt :)
Hem och bytte häst direkt när vi hoppat klart dom yngsta, lastade Sally på transporten och åkte tillbaka för att hoppa ett par rundor till, och som hon hoppade! :) Har haft problem med att hon blivit lite spänd och låst i galoppen och därav även i sprången, idag märktes det däremot att allt trimmande på slutet börjar ge resultat, hon var avspänd och ridbar och gjorde en rätt grym runda i 110n :)
Debuterade därefter 120 och gjorde det jättebra, lite tröttare vilket gjorde att hon blev lite springig men lyckades ändå hålla ihop hoppningen bra. Jag red för dåligt i en sväng och tappade galoppen, fick ett nedslag som tack för det men är i det stora hela ändå nöjd. Kändes otroligt enkelt, kul!  
By Perigueux-Silvio I
 
Kom hem strax efter 16, packade ur grejerna och har sedan ridit Fina och gjort en mockinsats åt Skurt som hade haft rally inomhus eller nåt, begåvat ;)
Nu ska jag ta på mig rena kläder och åka till gulliga Alicia och Helena där det tydligen ska bjudas på mat :) Jag är bra bortskämd jag! :)
Imorgon ska jag jobba lite, planerar morgonpass för att hinna rida ut med Emma innan det blir mörkt, full fart bara :)
Tjingeling!
 

Gamla kollegor och nya vänner

Tog min lediga dag och rullade mot Loviseholm i förmiddags. Man kommer inte ifrån att jag saknar mitt liv där, att säga något annat hade varit att ljuga, och ljuga är bland det dummaste man kan göra..
Förstå mig rätt allesammans, jag har det jättebra här på Törsjö men det känns otroligt skönt att nu kunna åka och hänga med min "familj" ibland. Jag är egentligen, även om jag kanske inte visar det utåt, väldigt hemmakär (ringer min mamma typ åtta gånger om dan fortfarande trots att jag bott hemifrån i 4 år, oops..), men eftersom att jag inte har möjlighet att åka och hälsa på henne var och varannan helg är det helt underbart att hela familjen Jansson på nåt vis ställt upp som "extrafamilj" sista åren, och jag är väldigt tacksam att jag fortfarande är välkommen till gården :)
Fick äran att trimma några av mina gamla 4-benta kollegor också, både Daimen och Corum kändes så himla fina, duktiga Greta som rider dom nu är inte bara otroligt trevlig och gullig utan gör verkligen ett toppenjobb med "mina" f.d guldklimpar också! :)
Efter många timmars ren inspiration och motivation på Loviseholm tog jag min rallyräka och körde hem, borstade och fixade iordning kusarna som ska tävla imorgon (tack Amanda för hjälpen med Enzo!), packade och avslutade med att ge Sammi lite egentid :)
 
Nu ska jag snart sova, blir grymt kul imorrn, klockan ringer tidigt så börjar bli dags att sova :) Natti!
 
Ren o skär inspiration :)
 

Inridningstankar

Att rida in hästar är precis som med all annan träning utav hästar helt individbaserat, dvs det är nästan omöjligt att säga hur lång tid det tar innan hästen är "färdiginriden" vilket för mig är när det utan problem går att rida i alla gångarter åt båda hållen och styra lite enklare vägar, typ snett igenom och stora volter.
 
För att inte skriva en hel roman så tar jag det hela lite kortfattat. Grundtanken och det jag utgår ifrån är att göra den unga hästen trygg i allt det nya den utsätts för. Det innebär att jag aldrig går till "nästa trappsteg" förrän individen är trygg i det pågående arbetet. Eftersom varje häst är en egen individ så tar det olika lång tid. Vissa kan vara lite ängsliga till en början men sedan bli stencoola så fort de förstår att vi människor inte alltid är så elaka som vi ser ut medan andra kanske inleder med att vara väldigt tillgivna och lugna men sedan visar sig ha mycket sadeltvång eller liknande som gör att de behöver mer tid.
 
Något vi fick lära oss under tiden på Flyinge och som är det som jag starkast tagit med mig därifrån är att lära sig hantera hästens flyktbeteende. En häst är och kommer alltid vara ett flyktdjur, men om vi kan få hästen att reagera med att stanna upp istället för att fly när den blir rädd så slipper vi ganska många obekväma situationer. Detta innebär att något jag försöker lära in väldigt tidigt är ett enkelt "ptro". Stoppkommando helt enkelt. Funkar det så kan man använda sig av det direkt när hästen spänner till eller blir rädd och på så sätt kommer hästen ganska snabbt att förknippa rädsla med att stanna upp istället för att fly. Detta är guld värt på alla hästar men i synnerhet på lite känsligare och ängsligare individer, och något jag gärna lägger ett extra vecka på istället för en onödig flygtur.
 
När jag gjorde min praktik på Sörsjö Gård under min Flyingetid så red vi in unghästarna i skogen. Har man bra möjligheter till detta så är det inte alls en dum idé, ingenting jag testat efter det men fungerade bra! Vi hade alltid med oss en äldre trygg häst som fick visa vägen.
Sista åren har jag ridit in hästar i ridhus, tycker personligen att det är skönt att vara inom fyra väggar. Oftast har det varit andra hästar som ridits i ridhuset samtidigt, men det är inget jag planerat efter. Dom flesta vänjer sig snabbt både vid sällskap och vid att vara ensamma.
De som jag ridit in i ridhus har jag börjat rida ut när det känns stabilt, och då alltid i sällskap med en äldre van häst. I det fallet ser jag lite skillnad på hingstar och ston/valacker också. Ett sto eller en valack räcker det kanske med att man har hyffsad styrförmåga så att man kan hänga upp sig bakom en annan häst. Innan man ger sig ut med en hingst tycker jag däremot att man bör ha rätt bra koll på grejerna eftersom att det bär med sig ett ganska stort ansvar.
Angående viloperioder så tycker jag det är lagom att ge en 2,5-åring som rids in på hösten vila några månader över vintern så fort den går att rida i alla gångarter för att sedan hinna träna den någon månad innan ett ev 3-årstest.
 
Sådärja, det blev nästan en roman ändå, om ni ändå orkat läsa och känner att jag missat något så hojta till :)
 
 

Effektiv dag

Vet inte vad som hände idag men speeden infann sig efter en lång natts sömn och ett par Alvedon till frukost, Amanda har haft ledigt men jag hade lite tur o fick praktikanthjälp och hann både fixa klart stallet och rida dom tre kusarna som ska tävla på lördag innan kl 13 :) Det är 4-åringarna Scoop (Stakkato-Escudo) och Enzo (Caressini L-Ralmé Z) samt 6-åriga Petit Salu (Perigueux-Silvio) som ska få lufta sig i Kumla. Det blir även Scoops tävlingsdebut, kan bli både spännande och underhållande. :)
Efter en snabblunch fixade vi klart det sista i stallet och sedan har jag ägnat resten av dagen åt att snabbstäda min hall eftersom att jag hade ungefär en halv höbal på golvet, ridit på Fina och till sist lagat mat (!). Nu sitter jag i soffan och kikar på I huvudet på Gunde Svan, imponerande person minst sagt.
 
Li Lucy (f. 05 e. Jeopardy-Concorde) på tävling i Kramfors 2010
 
 

Helt urblåst tjej

Har blivit lite för lite sömn sist dygnen, och lite för lite mat också för den delen, varför är det så förbannat tråkigt att laga mat?!?! Är med andra ord helt slut för tillfället, dragits med århundradets huvudvärk hela dan och däckar nog i sängen innan kl 22 ikväll..
Hästarna har sprungit fint i dag i alla fall, Skurt kändes bättre än på länge, så roligt :)
Hunnit en sväng till Marieberg med mitt vrålåk också, måste sett rätt vilsen ut när jag irrade runt på Jula letandes efter spolarvätska, känner dock att jag ökar på vuxenpoängen lite när jag handlar saker åt min egen bil... :)
 
Nu måste jag nog kasta mig mot sängen om jag ska överleva morgondagen, ska trimma kusarna som ska tävla i Kumla på lördag bl.a. :)
Tjingeling!
 
 
 

Godis till kvällsmat i sängen

Jag erkänner mitt något dåliga matval idag som började med en knäckemacka till lunch med planen att laga mat efter jobbet, fick dock för mig att åka och hälsa på Cybershot hos Moa och skulle sedan bara ta en snabbis förbi Loviseholm.. Kom precis hem, drygt fem timmar senare efter att ha fastnat på jordens bästa ställe, och i brist på annat så fick godisskålen följa med sängen. Halleluja.

Bästa Janna har iaf skott Fina och Skurt idag så nu har dom fina fossingar och Fina har tagit ännu ett kliv mot vuxenlivet som tävlingshäst :)



Roligt med lite förslag på vad jag ska skriva om framöver, ska börja ta tag i det redan imorgon tänkte jag men kom gärna med ännu fler önskemål!
Tjingeling

Vad vill ni läsa egentligen?

Eftersom att jag har betydligt fler och mer spridda läsare än vad jag tidigare trott, vilket är otroligt roligt, så vill jag nu höra vad ni vill läsa om. Mina små updates på kvällarna kan ju inte vara så underhållande i längden, så kom med frågor eller något ni vill höra min åsikt om så bloggen kan leva vidare lite mer underhållande framöver :)

 
 
 
 
 

Självdiciplin med planering och morgonträning

Jobbar på någon slags självdiciplin för tillfället eftersom att jag förutom att jobba heltid med hästar har en plan på att ha ytterligare tre tävlingshästar (Sammi, Fina och Skurt) igång i full träning. Gör ett schema inför varje vecka med en plan för mina tre kusar för att ha stenkoll på att alla får den träning och skötsel de behöver. Hatar att göra saker halvdant och oplanerat, det leder varken till glada hästar, framgång eller motiverad ryttare... Försöker de dagar jag jobbar att bara ha två av mina egna hästar att rida, och ser istället till att ge alla hästar ordentligt med tid de dagar jag är ledig. Just nu vilar ju Sammi vilket gör det hela rätt enkelt att få ihop, men han får sitt schema ändå med promenad eller longering för att han inte ska flippa ur helt, börjar bli rätt pigg nu.....
 
När jag var yngre så red jag "till varje pris", dvs oavsett hur sjuk jag var, om jag var motiverad eller omotiverad, glad eller grinig osv. Skillnaden nu när jag är lite äldre och möjligen lite klokare, är att jag faktiskt hellre struntar i att rida en gång extra än att göra ett riktigt dåligt ridpass. Mår jag riktigt dåligt, är extremt trött eller på dåligt humör (brukar av någon anledning kunna gå lite hand i hand..) så ger jag hästarna en extra vilodag, longerar, skrittar ut eller nöjer mig med att borsta lite extra.

Nu är det inte jätteofta detta händer eftersom att jag oftast är förskonad från att vara riktigt sjuk och tack vare veckoplaneringen oftast kan anpassa så att hästarna vilar de dagar jag har mest jobb osv, men jag har lärt mig att hästarna mår betydligt bättre av att ta det lugnt en dag extra än att bli dåligt ridna en dag, det går betydligt fortare att bryta ner än att bygga upp...
 
Hur som helst, för att återgå till självdiciplinen så har jag infört morgonridning de dagar jag jobbar och har mer än 1 av mina kusar att rida. Är inte speciellt morgonpigg men är ännu mer kvällstrött vilket gör att jag gör ett bättre jobb i sadeln morgontid än kvällstid, i alla fall under denna mörka tiden på året. :)
Går helt enkelt upp strax efter halv 6, fodrar och sitter i sadeln strax efter 6-tiden. Hinner då både trimma en häst tillsammans med morgonpasset i P3 och sedan äta frukost i lugn och ro innan kl 8 när vi börjar jobba. Otroligt skönt måste jag säga, och detta gör att jag oftast är inne till kl 19 på kvällarna :)
 
 
 
 
 
 

Fin 4-åring

Var och miljötränade en av de fina 4-åringarna som jag rider förra veckan i Kumla, han är inte så världsvan än och ska tävlingsdebutera på lördag så vi tjuvtränade lite :) 
 
Scoop, f. 09 e. Stakkato- Escudo I- Libero H
 
 

Typ världens bästa människor

Min närmaste umgängeskrets och familj har kanske inte haft det fantastiskt roligt med mig sista veckorna, men det är verkligen i sånna här perioder i livet som man inser hur mycket fantastiska människor jag är omringad av.. Tack alla som har ställt upp med det ena och det andra, som hjälpt mig att fixa eller som bara orkat prata en stund.
Igår ringde ingen mindre än Elins morfar Bernd, efter flera år på Loviseholm måste jag säga att det känns lite som min morfar också, världens bästa Bernd och det är typ hans förtjänst att bloggen kommer igång igen :)
Bara nån timme efter rullar Sofie in på gården, åkt från Söderköping bara för att överraska mig.. Bästa Soffan, kunde inte blivit en bättre dag! Givetvis somnade vi båda två sittandes i soffan innan klockan var 18.30 men det är väl inte värre än vanligt :)
 
Vet inte vart jag ville komma med detta, men TACK igen allihopa, nu jobbar vi stenhårt mot ett kommande 2014 :)
 
 

Jag är tillbaka - I alla fall ett tag

Fått obeskrivligt många förfrågningar om varför bloggen varit låst, visste knappt att så många människor hade för vana att följa mig på min berg och dalbana. :) Nu är jag i alla fall tillbaka för en stund, behövde en paus för att ta tag i livet igen och göra något bättre av det, känns som att jag lyckats i alla fall för stunden och saknar trots allt bloggen lite grann även om det varit oerhört skönt att lägga den åt sidan ett tag.
 
Har hänt lite sen sist i alla fall. Cybershot har flyttat till Moa där han leker med hennes hingstföl, i och med det är nu Fina äntligen med i träningscirkusen igen :) Finaste Fina, nog för att Sammi alltid kommer stå högst upp på favoritlistan men har aldrig haft och kommer nog aldrig få en lika fin och kapabel häst som mitt lilla gulliga fuxsto, hoppas mer än något annat att hon får chansen att visa hur bra hon är framöver, då kommer kommande år att bli minst sagt roliga :)
Fina på våren som 4-åring
 
Skurtan trimmar på som vanligt och känns fin, fick jättebra hjälp av Niklas förra veckan och känns som att det var ett steg i rätt riktning.
Sammi har fått semester, inte alls uppskattat, antagligen för att han blir lite bortprioriterad från uppmärksamhet och pyssel för tillfället, han trivs bäst med att få stå i centrum och ständigt känna sig som guds gåva till mänskligheten... :)
 
Imorgon ska jag hämta min nya kompis också, har blivit stor och köpt en bil, ska bli så himla skönt att inte vara beroende av någon eller något, har längtat länge efter den dagen :)
Natti!
 
 
 

RSS 2.0